# Mag mijn werkgever mijn contract eenzijdig veranderen zonder schriftelijke afspraak?

- Jurisdiction: Netherlands
- Practice area: Consumentenrecht
- Published: 2026-11-05
- Last updated: 2026-11-05
- Canonical: https://lawasked.com/nl/consumer-law/mag-mijn-werkgever-mijn-contract-eenzijdig-veranderen-zonder

## Question

Ik werk inmiddels drie jaar als handelsvertegenwoordiger voor een groot distributiebedrijf in Noord-Brabant. Sinds begin januari dit jaar is de situatie veranderd. Mijn manager kwam naar me toe en vertelde dat de regels voor mijn commissie en de manier waarop ik mijn klantenkring moet beheren, per direct zouden veranderen. Hij zei dat dit 'onderdeel is van de nieuwe bedrijfsstrategie' en dat ik hier niet tegenin kon gaan omdat ik een zelfstandige ondernemer ben die voor hen werkt. Er is echter geen enkel document getekend en we hebben hier ook nooit eerder schriftelijk iets over afgesproken. Ik heb al geprobeerd om via een e-mail aan de directie te vragen of deze wijzigingen wel officieel zijn vastgelegd, maar ik kreeg alleen een vaag antwoord dat de nieuwe regels 'gewoon gelden vanaf nu'. Ik maak me nu grote zorgen over mijn inkomsten, want de nieuwe regels zijn veel nadeliger voor mij dan wat we oorspronkelijk hebben afgesproken. Ik wil graag weten of een werkgever zomaar de voorwaarden van mijn opdracht kan aanpassen zonder dat ik daar een handtekening onder heb gezet, of dat die mondelinge mededeling eigenlijk helemaal niet rechtsgeldig is voor een handelsvertegenwoordiger zoals ik.

## Summary

Nee, uw werkgever mag de voorwaarden van uw overeenkomst niet zomaar eenzijdig en mondeling wijzigen als dit nadelig voor u is. Voor bepaalde wijzigingen die nadelig zijn voor u als handelsvertegenwoordiger, is een schriftelijke afspraak vereist.

## Analysis

Hoewel uw manager beweert dat u een zelfstandige ondernemer bent, stelt de wet vast dat een overeenkomst van handelsvertegenwoordiging een "arbeidsovereenkomst" is [1]. Dit betekent dat u een werknemer bent en dus beschermd wordt door specifieke regels in het Burgerlijk Wetboek. Een arbeidsovereenkomst is een contract waarbij u werk verricht in ruil voor loon (in uw geval provisie of commissie) [1].

Wat betreft de wijziging van uw commissie en de regels voor uw klantenkring, gelden er strenge regels voor de bescherming van uw positie. De wet bepaalt dat voor bepaalde zaken "slechts schriftelijk ten nadele van de handelsvertegenwoordiger kan worden afgeweken" [2]. Dit houdt in dat als de nieuwe bedrijfsstrategie leidt tot minder commissie of minder gunstige voorwaarden voor u, deze wijziging niet geldig is als er geen officieel document is getekend. De mondelinge mededeling van uw manager is in dit geval onvoldoende om de bestaande afspraken over uw beloning rechtsgeldig te veranderen.

Daarnaast bepaalt de wet dat er voor bepaalde andere onderdelen "niet ten nadele van de handelsvertegenwoordiger kan worden afgeweken" [2]. Dit betekent dat bepaalde fundamentele rechten die u heeft, zelfs met een handtekening niet zomaar kunnen worden afgepakt. Omdat uw manager stelt dat de regels "gewoon gelden vanaf nu" zonder dat er een schriftelijke overeenkomst is, lijkt deze wijziging juridisch niet stand te houden als deze nadelig voor u is.

Let op: lokale regels of specifieke cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten) kunnen aanvullende regels bevatten voor uw sector.

## Statutory citations

- Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst), BW 7, art. 687 - Artikel 687 [in force] (https://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/)
  > De overeenkomst van handelsvertegenwoordiging is een arbeidsovereenkomst waarbij de ene partij, de handelsvertegenwoordiger, zich tegenover de andere partij, de patroon, verbindt tegen loon dat geheel of gedeeltelijk uit provisie bestaat
- Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst), BW 7, art. 688 - Artikel 688 [in force] (https://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/)
  > Van de artikelen 426 lid 1 en 431 lid 1 kan slechts schriftelijk ten nadele van de handelsvertegenwoordiger worden afgeweken.

---
General information only, not legal advice. See https://lawasked.com/disclaimer
