# Mag mijn baas zomaar mijn werktijden veranderen via mijn contract?

- Jurisdiction: Netherlands
- Practice area: Arbeidsrecht
- Published: 2026-11-06
- Last updated: 2026-11-06
- Canonical: https://lawasked.com/nl/employment-law/mag-mijn-baas-zomaar-mijn-werktijden-veranderen-via

## Question

Ik werk inmiddels drie jaar met veel plezier bij een logistiek bedrijf in Noord-Brabant. In mijn contract dat ik in januari 2021 heb getekend, staat een speciaal stukje waarin mijn werkgever de bevoegdheid krijgt om bepaalde arbeidsvoorwaarden aan te passen als dat nodig is. Tot nu toe was alles prima, maar vorige week maandag kreeg ik van mijn manager te horen dat mijn rooster vanaf volgende maand drastisch gaat veranderen. Voorheen werkte ik altijd van 09:00 tot 17:30 uur, wat perfect uitkwam met het wegbrengen van de kinderen naar school. Nu willen ze dat ik elke dag om 07:00 uur begin. Mijn manager zei dat dit 'nodig is voor de bedrijfsvoering' omdat er meer vrachtwagens in de ochtend komen, maar hij gaf geen echt goede reden waarom dit specifiek voor mijn functie moet gelden. Ik heb al geprobeerd om er rustig over te praten en heb uitgelegd dat dit mijn privéleven volledig in de war schopt, maar hij bleef bij zijn standpunt omdat het in het contract staat dat hij mag wijzigen. Ik vraag me nu af of hij dit wel zomaar mag doen met die clausule in mijn contract, of dat hij daar een hele goede reden voor moet hebben die zwaarder weegt dan mijn persoonlijke situatie.

## Summary

Het hangt ervan af of het belang van je werkgever zwaarder weegt dan jouw persoonlijke situatie. Hoewel er een clausule in je contract staat, mag de werkgever deze niet zomaar gebruiken zonder een zeer dringende reden die jouw belangen overstijgt.

## Analysis

Hoewel uw contract uit januari 2021 een bevoegdheid bevat om arbeidsvoorwaarden te wijzigen, is deze bevoegdheid niet onbeperkt. De wet stelt namelijk strikte voorwaarden aan het gebruik van zo'n schriftelijk beding (een afspraak in het contract). 

Volgens de wet kan een werkgever alleen een beroep doen op zo'n bevoegdheid "indien hij bij de wijziging een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer dat door de wijziging zou worden geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken" [1]. Een 'zwaarwichtig belang' betekent een zeer belangrijke, dringende reden voor het bedrijf. Een 'maatstaf van redelijkheid en billijkheid' is een juridische term die betekent dat men zich in een zakelijke relatie fatsoenlijk en eerlijk moet gedragen naar elkaar.

In uw situatie geeft uw manager aan dat de wijziging nodig is voor de 'bedrijfsvoering' omdat er meer vrachtwagens komen. Dit is een zakelijke reden, maar de vraag is of dit belang 'zwaarwichtig' genoeg is om uw privéleven (het wegbrengen van uw kinderen) volledig in de war te schoppen. De wet vereist dat het belang van het bedrijf echt zwaarder moet wegen dan uw persoonlijke belangen [1]. 

Het is onduidelijk of de reden die uw manager geeft specifiek voor uw functie noodzakelijk is. Als de werkgever niet kan bewijzen dat de wijziging essentieel is voor de bedrijfsvoering en dat er geen andere oplossing is, dan is de wijziging mogelijk niet geldig. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat minderjarigen andere regels hebben voor het aangaan van contracten, maar aangezien u al drie jaar werkt, is dit niet van toepassing op uw situatie [2].

Let op: lokale regels of specifieke cao-afspraken kunnen aanvullende regels bevatten voor uw sector.

## Statutory citations

- Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst), BW 7, art. 613 - Artikel 613 [in force] (https://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/)
  > De werkgever kan slechts een beroep doen op een schriftelijk beding dat hem de bevoegdheid geeft een in de arbeidsovereenkomst voorkomende arbeidsvoorwaarde te wijzigen, indien hij bij de wijziging een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer dat door de wijziging zou worden geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.
- Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst), BW 7, art. 612 - Artikel 612 [in force] (https://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/)
  > Een minderjarige die de leeftijd van zestien jaren heeft bereikt, is bekwaam tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst.

---
General information only, not legal advice. See https://lawasked.com/disclaimer
