# Can my landlord evict me if they never protected my deposit in a scheme?

- Jurisdiction: United Kingdom
- Practice area: Tenancy Law
- Published: 2026-10-30
- Last updated: 2026-10-30
- Canonical: https://lawasked.com/uk/tenancy-law/can-my-landlord-evict-me-if-they-never

## Question

I am currently renting a small flat in Manchester, England, and I have been living here for about fourteen months now. When I first moved in back in September last year, I paid a security deposit of £1,200 to my landlord via a bank transfer. However, since moving in, I have realised that my landlord never gave me any paperwork to prove that this money was actually placed into a government-approved protection scheme, nor did they provide me with the required information about which scheme was being used. I have tried to be polite and sent two emails over the last month asking for the deposit protection certificate and the details of the scheme, but my landlord has completely ignored my messages and hasn't replied to either one. Just yesterday, I received a formal notice from him stating that he wants me to move out of the property by the end of next month using a notice to quit. I am really worried about being made homeless on such short notice. Because he failed to follow the rules about protecting my £1,200 deposit at the start of the tenancy, is this notice he gave me actually valid, or can he not legally force me to leave until he sorts out the deposit situation?

## Summary

No, your landlord cannot legally use a Section 21 notice to evict you while your £1,200 deposit remains unprotected. Because they failed to follow deposit protection rules, any notice to quit they have issued is currently invalid.

## Analysis

Based on the facts you provided, your landlord has failed to comply with the rules regarding your £1,200 security deposit. Under the Housing Act 2004, landlords must place deposits into a government-approved scheme and provide you with specific information about that scheme. 

Because your landlord has not done this, they are legally barred from using a 'Section 21 notice'—which is a formal way for a landlord to end a shorthold tenancy and ask a tenant to leave—to evict you. The law states that "no section 21 notice may be given in relation to the tenancy at a time when the deposit is not being held in accordance with an authorised scheme" [1]. This means that as long as your money is sitting in your landlord's bank account rather than a protected scheme, the notice they sent you yesterday is not valid. 

Furthermore, the law specifies that "no section 21 notice may be given in relation to the tenancy at a time when section 213(3) has not been complied with in relation to the deposit" [1]. This refers to the landlord's duty to provide you with the required paperwork and information about the scheme. Since you have requested this information via email and received no response, your landlord remains in breach of these requirements. 

It is important to note that this protection applies to the 'notice to quit' you received. While the landlord cannot use this specific legal route to evict you right now, they may be able to issue a new, valid notice once they have properly protected your deposit and provided the necessary paperwork. Additionally, local council housing teams or specific regional regulations may offer further support regarding your rights as a tenant.

## Statutory citations

- Housing Act 2004, Section 215 - Sanctions for non-compliance Sanctions for non-compliance [in force] (https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2004/34/section/215)
  > no section 21 notice may be given in relation to the tenancy at a time when the deposit is not being held in accordance with an authorised scheme
- Housing Act 2004, Section 215 - Sanctions for non-compliance Sanctions for non-compliance [in force] (https://www.legislation.gov.uk/ukpga/2004/34/section/215)
  > no section 21 notice may be given in relation to the tenancy at a time when section 213(3) has not been complied with in relation to the deposit

---
General information only, not legal advice. See https://lawasked.com/disclaimer
