# Can a debt collector force me to sign away my rights to sue them?

- Jurisdiction: United States
- Practice area: Consumer Law
- Published: 2026-11-04
- Last updated: 2026-11-04
- Canonical: https://lawasked.com/us/consumer-law/can-debt-collector-force-me-sign-away-my

## Question

I am currently living in Ohio and dealing with a very stressful situation regarding a credit card debt from about two years ago. Last week, on October 12th, I received a phone call from a collection agency claiming I owed a balance of $1,450. During our conversation, the representative told me that if I wanted to set up a monthly payment plan of $75 to resolve the issue, I would first have to sign a document they sent via email. I opened the document, and it included a specific paragraph stating that by signing, I am giving up my right to ever take them to court or use any consumer protection laws to challenge the accuracy of their claims. I already tried calling their main office to ask why that clause was in there, but the supervisor just told me it is their standard procedure and that I either sign it or they will move forward with other actions. I am really confused and worried because I want to pay what I owe, but I don't want to lose my ability to defend myself if they are wrong about the amount. Is a contract like this actually legal if it forces me to give up my basic rights just to make a payment?

## Summary

No, a debt collector cannot legally force you to sign away your rights to sue them or use consumer protection laws. Any agreement that tries to make you waive these rights is considered void and cannot be enforced against you.

## Analysis

In your situation, the debt collection agency is attempting to make you sign a document that includes a clause where you give up your right to take them to court or challenge the accuracy of their $1,450 claim. Under federal law, this is not allowed. 

Specifically, the law states that "Any waiver by any consumer of any protection provided by or any right of the consumer under this subchapter— (1) shall be treated as void; and (2) may not be enforced by any Federal or State court or any other person" [1]. This means that even if you were to sign that document, the part where you give up your rights would be legally worthless and could not be used to stop you from suing them later [1]. 

Furthermore, the law explicitly forbids agencies from even trying to get you to give up these rights. It states that "Any attempt by any person to obtain a waiver from any consumer of any protection provided by or any right of the consumer under this subchapter shall be treated as a violation of this subchapter" [1]. The agency's supervisor claiming this is "standard procedure" does not make it legal. 

Additionally, the law protects you from being misled about your legal standing. A debt collector is prohibited from using "any false, deceptive, or misleading representation or means in connection with the collection of any debt" [2]. This includes making false claims about your ability to defend yourself or your legal rights [2]. 

While the law protects your right to challenge the debt, it is important to note that if you enter into a valid settlement agreement to pay the debt, you may be bound by the terms of that specific payment plan, provided the plan itself does not try to strip away your statutory consumer protections. 

State laws in Ohio may provide additional protections regarding debt collection practices.

## Statutory citations

- Consumer Credit Protection Act (Truth in Lending, Fair Credit Reporting, Fair Debt Collection), 15 U.S.C. § 1679f - Noncompliance with this subchapter [in force] (https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1679f)
  > Any waiver by any consumer of any protection provided by or any right of the consumer under this subchapter— (1) shall be treated as void; and (2) may not be enforced by any Federal or State court or any other person
- Consumer Credit Protection Act (Truth in Lending, Fair Credit Reporting, Fair Debt Collection), 15 U.S.C. § 1692e - False or misleading representations [in force] (https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1692e)
  > A debt collector may not use any false, deceptive, or misleading representation or means in connection with the collection of any debt.

---
General information only, not legal advice. See https://lawasked.com/disclaimer
