# Can my bank take money from my savings to pay my credit card debt?

- Jurisdiction: United States
- Practice area: Consumer Law
- Published: 2026-11-02
- Last updated: 2026-11-02
- Canonical: https://lawasked.com/us/consumer-law/can-my-bank-take-money-my-savings-pay

## Question

I am currently living in Ohio and I am facing a really stressful situation with my bank. I have been a loyal customer at this institution for over five years. I have a checking account with about $1,200 in it for my monthly bills and a separate savings account that holds my emergency fund of $5,000. Last month, I missed two payments on my credit card, which is also with this same bank, totaling $850 in unpaid balances. I realized my mistake on October 15th and tried to call their customer service line to set up a payment plan, but they told me they wouldn't discuss a plan until the full amount was addressed. This morning, I logged into my mobile app and saw that my savings account balance dropped from $5,000 down to $4,150 without any warning. It looks like they just grabbed the money directly from my savings to cover my credit card bill. I never signed anything specifically saying they could pull money from my savings to pay my card, though I did sign the initial account opening papers years ago. Is it legal for them to just take my savings to pay off my credit card debt without my permission, especially since I am currently disputing the late fees they added?

## Summary

It depends on whether you previously gave the bank written permission to do this. If you did not authorize this specific type of transfer in writing, the bank may be acting illegally.

## Analysis

Whether your bank can legally take $850 from your $5,000 savings account to pay your credit card debt depends on the fine print of your original agreements. Under federal law, a credit card issuer is restricted from performing an 'offset'—which is when a bank takes money from one of your accounts to pay off a debt in another account [1]. 

A bank may only take these funds if two specific conditions are met. First, the action must be "previously authorized in writing by the cardholder" [1]. This means you must have signed a credit plan where you agreed that the bank could periodically deduct debt from your deposit accounts [1]. Even if you signed papers years ago, the law states that if your account was already active when this law took effect, the bank might not have needed new written permission until your account was renewed, but no later than one year after that effective date [1]. 

Second, the bank is prohibited from taking money to cover an amount that you are currently disputing. The law states that "such action with respect to any outstanding disputed amount not be taken by the card issuer upon request of the cardholder" [1]. Since you mentioned you are currently disputing the late fees added to your balance, the bank may have violated this rule if they included those disputed fees in the $850 they took from your savings.

It is uncertain if your initial account opening papers from five years ago contained the specific written authorization required by this statute. If those papers did not explicitly include a clause allowing for this type of offset, the bank's action may be unauthorized. Additionally, the bank's ability to enforce liability for unauthorized use is governed by specific rules regarding notice and identification [2].

## Statutory citations

- Consumer Credit Protection Act (Truth in Lending, Fair Credit Reporting, Fair Debt Collection), 15 U.S.C. § 1666h - Offset of cardholder’s indebtedness by issuer of credit card with funds deposited with issuer by cardholder; remedies of creditors under State law not affected [in force] (https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1666h)
  > A card issuer may not take any action to offset a cardholder’s indebtedness... unless— (1) such action was previously authorized in writing by the cardholder... and (2) such action with respect to any outstanding disputed amount not be taken by the card issuer upon request of the cardholder.
- Consumer Credit Protection Act (Truth in Lending, Fair Credit Reporting, Fair Debt Collection), 15 U.S.C. § 1643 - Liability of holder of credit card [in force] (https://uscode.house.gov/view.xhtml?req=granuleid:USC-prelim-title15-section1643)
  > A cardholder shall be liable for the unauthorized use of a credit card only if— (A) the card is an accepted credit card; (B) the liability is not in excess of $50...

---
General information only, not legal advice. See https://lawasked.com/disclaimer
