Can the court force my bank to take over my ex's personal loan?
Quick Summary
Yes, it is possible for the court to order your bank to change the names on your $45,000 personal loan. Under the Family Law Act, the court has the power to direct a creditor to substitute one party for both parties regarding a debt.
The situation
I am currently going through a property settlement in Victoria following my separation from my husband six months ago. We were married for twelve years, and during that time, we took out a significant personal loan of $45,000 from our regular bank to cover some home renovations and a family holiday. The loan is currently held in both our names, but my husband has been the one making all the monthly repayments from his salary since we split in January. Now that we are dividing our assets, I want to keep the family home, but I am worried about the shared liability of this debt. I have already spoken to our bank manager, but they told me they cannot change the names on the loan agreement without both of us agreeing, and my ex is refusing to sign anything that would leave him solely responsible for any part of it. I am trying to figure out if there is any way to make the court order the bank to change the debt so that it is only in my name, or perhaps change the split of who owes what, so that I can manage my finances independently. Is it possible to make a third party like a bank follow a court order regarding our debt?
Detailed Analysis
In your property settlement in Victoria, you are dealing with a shared $45,000 personal loan. While your bank manager has stated they cannot change the names without both you and your husband agreeing, the law provides a mechanism to bypass this deadlock.
Under the Family Law Act 1975, specifically Section 90AE, the court has the authority to make orders that bind third parties, such as your bank. The law states that the court "may make any of the following orders: (a) an order directed to a creditor of the parties to the marriage to substitute one party for both parties in relation to the debt owed to the creditor"[1]. This means the court can legally direct your bank to remove your husband's name and make you solely responsible for the loan, or vice versa, to achieve a fair division of your assets.
However, the court will not grant this order automatically. For the court to make such an order, it must be "reasonably necessary, or reasonably appropriate and adapted, to effect a division of property between the parties to the marriage"[1]. The court must also be satisfied that the order is "just and equitable"[1].
There are several strict conditions the court will consider before forcing the bank to act. The court must ensure it is not foreseeable that the order would result in the debt not being paid in full[1]. It will also look at your capacity to repay the debt on your own and the bank's ability to comply with the order[1]. Finally, the bank must be given "procedural fairness"[1], which is a legal requirement to ensure a third party has a fair opportunity to respond to the proposed order before it is made. Because these requirements are complex, the outcome is not guaranteed.
Statutory Citations
Legal Citation: Family Law Act 1975 § Section 90AE — Court may make an order under section 79 binding a third party
"the court may make any of the following orders: (a) an order directed to a creditor of the parties to the marriage to substitute one party for both parties in relation to the debt owed to the creditor"View Official Legislation →
Legal Citation: Family Law Act 1975 § Section 90AE — Court may make an order under section 79 binding a third party
"the court may only make an order under subsection (1) or (2) if: (a) the making of the order is reasonably necessary, or reasonably appropriate and adapted, to effect a division of property between the parties to the marriage"View Official Legislation →
Important Legal Disclaimer
General legal information, not formal legal advice. The information provided on LawAsked does not constitute formal legal advice and creates no attorney-client relationship. If you require legal assistance, please consult a licensed attorney in your jurisdiction.
Have a situation like this?
Ask the AI Lawyer app about your specific case.
Related Questions
- Can a bank keep my old credit pre-check documents after my loan was rejected?
- Can I cancel our binding financial agreement because my ex hid his debts?
- Can we move our divorce and property settlement out of court and into private arbitration?
- Can my boss fire me if I take a side job to pay off my debts?
- Can my ex-partner go to jail for not paying the child support they owe me?