Can the government change the rules in my mobile home site agreement?
Quick Summary
Yes, it is possible for the government to change the rules in your existing agreement. The law allows authorities to pass orders that apply to agreements made even before the new rules come into force.
The situation
I live in a small caravan on a residential park in Wales, and I have been a resident here since March 2018. When I first moved in, I signed a site agreement that outlined all the rules regarding my pitch, the service charges, and how the park owner manages the site. Everything seemed straightforward at the time, and I have always paid my monthly fees of £450 on time without any issues. However, I recently heard a rumour from a neighbour that the government might be planning to update the laws that govern how these types of site agreements work. I am quite worried about what this might mean for me personally. If the national authorities decide to pass new regulations or orders to change the standard terms that are automatically included in our contracts, will those changes apply to my existing agreement that I signed years ago? I am not sure if new rules only apply to people signing new contracts from now on, or if they can actually reach back and alter the protections or obligations I already have in place under my current paperwork. I have already spoken to the site manager, but he just said he wasn't sure how the law works.
Detailed Analysis
Under the Housing Act 2004, the national authorities have the power to change the standard terms that are automatically included in mobile home site agreements. This means that if the government decides to update the regulations, these changes might affect you, even though you signed your agreement in March 2018 and have been paying your £450 monthly fees consistently.
Specifically, the law allows for the creation of an order that can reach back to older contracts. The statute states that an order "may provide for all or any of its provisions to apply in relation to agreements to which this Act applies that were made at any time before the day on which the order comes into force"[1]. This means the new rules are not strictly limited to people signing new contracts from today onwards; they can legally apply to your current paperwork[1].
However, the law also includes protections regarding how these changes are made. For example, when dealing with certain types of site protections, the law specifies that amendments do not affect "the operation of... section 2 of the Act (minimum length of notice) in relation to any notice given before the day on which this section comes into force"[2]. This suggests that while rules can change, there are often limits on how they affect actions or notices that have already happened in the past.
It is currently uncertain exactly what specific changes the government is considering or how they will specifically impact your service charges or pitch rules. While the power to change the law exists, the actual impact on your specific site depends on the specific "order" (a type of legal rule made by the government) that is eventually passed[1].
State, provincial, or local law may add further rules, so you should check for any specific Welsh government guidance regarding residential parks.
Statutory Citations
Legal Citation: Housing Act 2004 § Section 208 — Power to amend terms implied in site agreements
"may provide for all or any of its provisions to apply in relation to agreements to which this Act applies that were made at any time before the day on which the order comes into force"View Official Legislation →
Legal Citation: Housing Act 2004 § Section 209 — Protected sites to include sites for gypsies
"does not affect the operation of— a section 2 of the Act (minimum length of notice) in relation to any notice given before the day on which this section comes into force"View Official Legislation →
Important Legal Disclaimer
General legal information, not formal legal advice. The information provided on LawAsked does not constitute formal legal advice and creates no attorney-client relationship. If you require legal assistance, please consult a licensed attorney in your jurisdiction.
Have a situation like this?
Ask the AI Lawyer app about your specific case.
Related Questions
- Can the government change the rules about my rental property?
- Can I ask the council to change the temporary management rules for my property?
- Can I force the council to actually follow the management rules for my property?
- Can my park owner enforce new rules if they didn't give me a written statement first?
- How do I actually make the landlord follow the tribunal's decision about my mobile home?