Do I have to pay a new deposit if my landlord renews my contract?

Jurisdiction: United Kingdom • Practice Area: Tenancy Law • Responsible editor: Cong Ho• Published October 29, 2026

Quick Summary

No, you do not have to pay a new £1,200 deposit. Under the law, your existing deposit can simply carry over to your new tenancy agreement.

The situation

I have been renting a small flat in Manchester, England, for the last two years. When I first moved in back in May 2021, I paid a security deposit of £1,200 to my landlord, Mr. Smith. At that time, he gave me the correct paperwork and confirmed that the money was being held in a government-approved protection scheme. My current fixed-term agreement is actually coming to an end on the 31st of August, but my landlord has just sent me a brand new tenancy agreement to sign for another twelve months starting from the 1st of September. He has stated in an email that because it is a 'new' contract, I am required to pay the full £1,200 deposit again to cover the new term. I have already checked my original paperwork and the deposit is definitely still sitting in the same protection scheme from my first move-in. I am really worried about this because I cannot afford to hand over another £1,200 right now, especially since the landlord and the property aren't changing at all. Does the law require me to pay a fresh deposit for this renewal, or can my original £1,200 just carry over to the new agreement automatically?

Detailed Analysis

Based on the facts you provided, Mr. Smith cannot legally require you to pay a fresh £1,200 deposit for the new term starting on 1 September. Because you are the same tenant, the property is the same, and the new contract is replacing your old one, the law allows the existing deposit to move with you[1].

A tenancy 'replaces' an earlier one if "the landlord and tenant immediately before the coming to an end of the earlier tenancy are the same as the landlord and tenant at the start of the new tenancy, and... the premises let under both tenancies are the same or substantially the same"[1]. Since you are staying in the same flat and your relationship with Mr. Smith is continuing, this rule applies to you.

The law states that when a new tenancy comes into being, "the deposit continues to be held in connection with the new tenancy, in accordance with the same authorised scheme as when the requirements... were last complied with by the landlord"[1]. This means your original £1,200, which is already in a government-approved protection scheme (a system that keeps your money safe and separate from the landlord's personal bank account), can simply stay in that scheme to cover the new twelve-month period.

Furthermore, the law treats the deposit as if all the necessary legal protections have already been met for the new contract[1]. There is no legal requirement for you to hand over more money just because the paperwork is being updated.

Please note that local or regional rules in different parts of the UK may apply, so you should check if there are specific Manchester-based housing advice services available.

Statutory Citations

Legal Citation: Housing Act 2004 § Section 215B — Shorthold Assured tenancies: deposit received on or after 6 April 2007
"a tenancy replaces an earlier tenancy if— a the landlord and tenant immediately before the coming to an end of the earlier tenancy are the same as the landlord and tenant at the start of the new tenancy, and b the premises let under both tenancies are the same or substantially the same."
View Official Legislation →
Legal Citation: Housing Act 2004 § Section 215B — Shorthold Assured tenancies: deposit received on or after 6 April 2007
"the deposit continues to be held in connection with the new tenancy, in accordance with the same authorised scheme as when the requirements of section 213(5) and (6)(a) were last complied with by the landlord in relation to the deposit."
View Official Legislation →

Important Legal Disclaimer

General legal information, not formal legal advice. The information provided on LawAsked does not constitute formal legal advice and creates no attorney-client relationship. If you require legal assistance, please consult a licensed attorney in your jurisdiction.

Have a situation like this?

Ask the AI Lawyer app about your specific case.

Related Questions