Why didn't my bank tell me why my credit card limit was lowered?
Quick Summary
Yes, your bank is required to provide you with a formal notice regarding the limit reduction. This notice must include the name of the credit bureau they used, your credit score, and information on how to get a free report.
The situation
I live in Ohio and I am really frustrated with my bank right now. Last Tuesday, on October 15th, I logged into my mobile banking app to check my available credit, and I realized that my credit card limit had been slashed from $5,000 down to only $1,200 without any warning. I haven't missed any payments, and I've been a loyal customer for over four years. I called their customer service line yesterday, and the representative told me they couldn't give me a specific reason because the decision was based on some kind of automated report they pulled, but they wouldn't tell me which company provided the report or what my actual credit score was during the review. I tried asking for a written explanation or a copy of the info they used, but they just kept saying they couldn't help me over the phone. I want to know if they are required to send me a formal notice explaining this change, if they have to tell me exactly which credit bureau they used, and if I am entitled to see the specific score they used to make this decision. Do I have a right to a free report if they used a third party to deny my higher limit?
Detailed Analysis
Because your bank lowered your credit limit from $5,000 to $1,200 based on an automated report, this is considered an 'adverse action'—a legal term for a decision that negatively affects your access to credit. Under federal law, if a person takes an adverse action based on a consumer report, they must "provide oral, written, or electronic notice of the adverse action to the consumer"[1]. This means they cannot simply change your limit without telling you.
Furthermore, the bank is required to give you specific details in that notice. They must provide a "numerical credit score... used by such person in taking any adverse action"[1]. This means you are entitled to know the actual score they used to make the decision. They must also provide the "name, address, and telephone number of the consumer reporting agency" (the credit bureau) that gave them the report[1].
Finally, the bank must tell you that you have the right to get a free copy of your report from that bureau. The law requires them to provide "notice of the consumer’s right—(A) to obtain... a free copy of a consumer report on the consumer from the consumer reporting agency referred to in paragraph (3)"[1].
It is currently unclear if the bank's refusal to provide this information over the phone is a violation of the law or if they are simply waiting for the formal written notice to be mailed to you. However, the law requires the notice to be provided, and the representative's claim that they cannot provide the bureau's name or your score is contrary to these requirements.
Statutory Citations
Legal Citation: Consumer Credit Protection Act (Truth in Lending, Fair Credit Reporting, Fair Debt Collection) § 15 U.S.C. § 1681m — Requirements on users of consumer reports
"If any person takes any adverse action with respect to any consumer that is based in whole or in part on any information contained in a consumer report, the person shall— (1) provide oral, written, or electronic notice of the adverse action to the consumer; (2) provide to the consumer written or electronic disclosure— (A) of a numerical credit score... used by such person in taking any adverse action... (3) provide to the consumer orally, in writing, or electronically— (A) the name, address, and telephone number of the consumer reporting agency... (4) provide to the consumer an oral, written, or electronic notice of the consumer’s right— (A) to obtain... a free copy of a consumer report..."View Official Legislation →
Legal Citation: Consumer Credit Protection Act (Truth in Lending, Fair Credit Reporting, Fair Debt Collection) § 15 U.S.C. § 1681g — Disclosures to consumers
"Every consumer reporting agency shall, upon request... clearly and accurately disclose to the consumer: (1) All information in the consumer’s file at the time of the request..."View Official Legislation →
Important Legal Disclaimer
General legal information, not formal legal advice. The information provided on LawAsked does not constitute formal legal advice and creates no attorney-client relationship. If you require legal assistance, please consult a licensed attorney in your jurisdiction.
Have a situation like this?
Ask the AI Lawyer app about your specific case.
Related Questions
- Can my bank take money from my savings to pay my credit card debt?
- What information must my bank give me before I sign a home equity line of credit?
- Why doesn't my workplace have any posters about my rights?
- Is it legal for a credit card company to advertise a low rate without showing the full details?