Can a government agency refuse to give information to a federal commission?

Jurisdiction: United States • Practice Area: Employment Law • Responsible editor: Cong Ho• Published October 25, 2026

Quick Summary

Yes, the commission has the legal right to demand information directly from a federal agency, provided the information is not restricted by privacy laws. If the information is eligible for disclosure under standard federal rules, the agency head is required to provide it upon request.

The situation

I am currently working as an administrative assistant for a local non-profit in Washington, D.C., and I have been following the news regarding a new federal commission being formed to oversee labor and medical leave standards. My supervisor mentioned that once all the new members are officially appointed to this commission, they are supposed to hold their first official meeting within a month. However, there is a lot of confusion at our office about how much power they actually have to get things done. We heard a rumor that a specific federal agency might try to block them from seeing certain internal records needed for their investigation. I tried looking up the rules on the official government website last Tuesday, but I couldn't find a clear answer. If this commission needs specific data or documents from a federal agency to do their job, can that agency just say no and refuse to hand over the paperwork? I am specifically wondering if the agency head has the authority to deny a request for information or if the commission has the legal right to demand it directly from them, provided the information isn't classified or restricted.

Detailed Analysis

Based on the rules governing the new commission you are following, the commission has significant power to gather the data it needs to oversee labor and medical leave standards. Under the law, "The Commission may secure directly from any Federal agency information necessary to enable it to carry out this subchapter"[1]. This means the commission does not have to wait for an agency to volunteer information; they can go straight to the source to get what they need for their work.

However, there is a specific limit on this power. The information must be something that "may be disclosed under section 552 of title 5"[1]. Section 552 of title 5 refers to the Freedom of Information Act (FOIA), which is a law that allows the public to access federal agency records unless they fall under specific exemptions, such as national security or personal privacy. If the internal records your office is worried about are protected by these specific privacy or security exemptions, the agency might be able to withhold them.

If the information is not restricted by those rules, the agency head cannot simply say no. The law states that "on the request of the chairperson or vice chairperson of the Commission, the head of such agency shall furnish such information to the Commission"[1]. This creates a legal obligation for the agency head to hand over the paperwork once a formal request is made by the commission's leadership.

In your specific situation, if the commission's members are appointed and they hold their first meeting within the 30-day window required by law[1], they can immediately begin using these powers to request the data needed for their investigation. Whether the agency can successfully block a request depends entirely on whether the specific records fall under the legal exceptions allowed by federal disclosure laws.

Statutory Citations

Legal Citation: Family and Medical Leave Act of 1993 § 29 U.S.C. § 2635 — Powers
"The Commission may secure directly from any Federal agency information necessary to enable it to carry out this subchapter, if the information may be disclosed under section 552 of title 5 . Subject to the previous sentence, on the request of the chairperson or vice chairperson of the Commission, the head of such agency shall furnish such information to the Commission."
View Official Legislation →
Legal Citation: Family and Medical Leave Act of 1993 § 29 U.S.C. § 2635 — Powers
"The Commission shall first meet not later than 30 days after the date on which all members are appointed"
View Official Legislation →

Important Legal Disclaimer

General legal information, not formal legal advice. The information provided on LawAsked does not constitute formal legal advice and creates no attorney-client relationship. If you require legal assistance, please consult a licensed attorney in your jurisdiction.

Have a situation like this?

Ask the AI Lawyer app about your specific case.

Related Questions