Mag mijn baas me ontslaan omdat ik ziek ben?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Arbeidsrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 7 november 2026

Korte samenvatting

Nee, uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan omdat u ziek bent. In Nederland geniet u bescherming tegen ontslag tijdens de eerste twee jaar van uw ziekte.

De situatie

Ik werk in Nederland al een paar jaar bij een logistiek bedrijf in Noord-Brabant. Sinds begin februari ben ik helaas behoorlijk ziek en ik kan echt niet meer werken. Ik ben inmiddels al bijna drie maanden uit de running en de dokter zegt dat het nog wel even kan duren voordat ik weer wat kan doen. Vorige week maandag had ik een gesprek met mijn manager. Hij zei op een nogal botte manier dat het bedrijf niet kan wachten tot ik weer beter ben en dat ze mijn functie eigenlijk al aan iemand anders hebben gegeven. Hij dreigde zelfs dat ze mijn contract gaan opzeggen omdat ik 'te lang niet productief ben'. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ik echt heel graag weer wil komen werken zodra het gaat, maar hij luisterde niet echt. Ik weet nu even helemaal niet meer waar ik aan toe ben. Kan een werkgever mij zomaar opzeggen omdat ik ziek ben, of heb ik bepaalde bescherming tijdens mijn ziekteperiode? Ik ben nu bang dat ik zonder werk kom te zitten terwijl ik juist mijn geld nodig heb voor de rekeningen.

Uitgebreide analyse

In uw situatie is er sprake van een wettelijk opzegverbod. Dit betekent dat een werkgever uw contract niet mag beëindigen enkel omdat u niet kunt werken door ziekte. Volgens de wet kan de werkgever niet opzeggen "gedurende de tijd dat de werknemer ongeschikt is tot het verrichten van zijn arbeid wegens ziekte"[1]. Dit verbod geldt in de regel voor een periode van twee jaar[1].

Omdat u sinds begin februari ziek bent en dit nog geen twee jaar duurt, bent u beschermd tegen de dreiging van uw manager. De opmerking dat u 'te lang niet productief bent' is in deze fase van uw ziekte geen geldige reden voor ontslag.

Er zijn uitzonderingen waarbij ontslag wel mogelijk is, maar die gelden hier waarschijnlijk niet. Een werkgever kan pas opzeggen als de ongeschiktheid "ten minste twee jaren heeft geduurd"[1]. Daarnaast moet er bij een eventueel ontslag na die periode altijd sprake zijn van een "redelijke grond"[2]. Een redelijke grond kan bijvoorbeeld zijn dat het na 26 weken nog steeds niet uitzicht is op herstel en dat u niet in een andere passende functie kunt worden geplaatst[2].

Het is belangrijk om te weten dat de wet ook eist dat de werkgever probeert u te herplaatsen in een andere functie als dat mogelijk is[2]. In uw geval lijkt de manager echter direct te dreigen met ontslag, wat in strijd is met de huidige bescherming. Houd er rekening mee dat lokale regelingen of specifieke cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten) aanvullende regels kunnen bevatten voor uw sector.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 670 — Artikel 670
"De werkgever kan niet opzeggen gedurende de tijd dat de werknemer ongeschikt is tot het verrichten van zijn arbeid wegens ziekte, tenzij de ongeschiktheid: a. ten minste twee jaren heeft geduurd"
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 669 — Artikel 669
"De werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen indien daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn... in een andere passende functie niet mogelijk is"
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen