Mag mijn baas me verbieden om bij een concurrent te gaan werken?
Korte samenvatting
Het hangt ervan af of er een goede reden is voor het verbod. Omdat u een tijdelijk contract van 12 maanden tekent, is het verbod alleen geldig als uw werkgever schriftelijk heeft uitgelegd waarom dit noodzakelijk is vanwege belangrijke bedrijfsbelangen.
De situatie
Ik werk in Nederland al ruim drie jaar met een vast contract bij een marketingbureau in Utrecht. Vorige week kreeg ik te horen dat mijn contract voor de komende periode wordt omgezet naar een tijdelijk contract van 12 maanden. Toen ik mijn contract voor die nieuwe periode tekende, zag ik ineens een clausule staan waarin staat dat ik na mijn vertrek niet bij een andere marketingpartij in de regio Utrecht mag werken. Ik heb dit direct aangekaart bij mijn manager, meneer De Vries, en gezegd dat dit mijn kansen op de arbeidsmarkt enorm beperkt, maar hij zei alleen maar dat dit 'standaard is in onze branche' en dat ik het maar moest accepteren als ik mijn baan wilde houden. Ik heb inmiddels ook al een heel interessant aanbod gekregen van een kleiner bureau, maar ik durf daar niets te zeggen omdat ik bang ben dat mijn huidige werkgever juridische stappen onderneemt. Ik weet niet of zo'n verbod wel zomaar mag staan in een tijdelijk contract, zeker omdat er geen duidelijke reden bij staat waarom dit echt nodig is voor hun bedrijf. Kan ik dit verbod zomaar negeren of moet ik dit laten aanpassen?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is het belangrijk om te weten dat een concurrentiebeding (een afspraak waarin staat dat u niet bij een concurrent mag werken) aan strenge regels moet voldoen, zeker bij een tijdelijk contract.
Volgens de wet is een beding waarbij u beperkt wordt in uw werk na het einde van het contract alleen standaard geldig als de overeenkomst voor onbepaalde tijd is[1]. Omdat u een contract voor 12 maanden tekent, valt dit onder een overeenkomst voor bepaalde tijd. Voor dit soort contracten geldt een uitzondering: het beding mag alleen worden opgenomen "indien uit de bij dat beding opgenomen schriftelijke motivering van de werkgever blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen"[1]. Dit betekent dat meneer De Vries niet zomaar kan zeggen dat het 'standaard is'; hij moet specifiek en schriftelijk onderbouwen waarom het bedrijf dit verbod echt nodig heeft om zichzelf te beschermen.
Als er geen dergelijke schriftelijke motivering in uw nieuwe contract staat, dan is het beding waarschijnlijk niet geldig. Zelfs als er wel een motivering staat, kan een rechter het beding vernietigen als het niet echt noodzakelijk is of als u er onredelijk hard door wordt benadeeld[1]. De rechter kan ook besluiten dat de werkgever u een vergoeding moet betalen als het verbod uw kansen op de arbeidsmarkt te veel belemmert[1].
Daarnaast is het goed om te weten dat als u een nieuwe proeftijd krijgt in dit contract, er regels gelden voor de duur daarvan[2]. Let erop dat bij een opvolgende arbeidsovereenkomst (een contract dat volgt op uw vorige contract bij dezelfde werkgever) er vaak geen nieuwe proeftijd mag worden afgesproken[2].
Houd er rekening mee dat lokale regelingen of specifieke cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten) aanvullende regels kunnen bevatten.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 653 — Artikel 653
"In afwijking van lid 1, aanhef, en onderdeel a, kan een beding als bedoeld in lid 1 worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, indien uit de bij dat beding opgenomen schriftelijke motivering van de werkgever blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 653 — Artikel 653
"De rechter kan een beding als bedoeld in lid 1 en lid 2: a. geheel vernietigen indien het beding, bedoeld in lid 2, niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen; of b. geheel of gedeeltelijk vernietigen indien in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever, de werknemer door dat beding onbillijk wordt benadeeld."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 652 — Artikel 652
"Er kan geen proeftijd worden overeengekomen indien de arbeidsovereenkomst: ... b. een opvolgende arbeidsovereenkomst betreft tussen een werknemer en dezelfde werkgever..."Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag mijn huisbaas mij eruit gooien omdat mijn huisgenoot een kamer onderverhuurt?
- Mag mijn huisbaas mij uit mijn huis zetten omdat hij er zelf wil gaan wonen?
- Mag mijn baas me direct ontslaan zonder opzegtermijn?
- Mag mijn baas mij minder vakantiedagen geven omdat ik een tijdelijk contract heb?
- Moet mijn baas mij een officieel document geven met alle details van mijn werk?