Wat gebeurt er met mijn tijdelijke contract als mijn baas overlijdt?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Arbeidsrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 4 november 2026

Korte samenvatting

Ja, uw contract blijft in principe gewoon geldig. De dood van uw werkgever betekent niet dat uw tijdelijke contract van rechtswege stopt.

De situatie

Ik werk in Nederland al een jaar met veel plezier bij een klein familiebedrijf in Utrecht. Ik heb een contract voor bepaalde tijd dat officieel loopt tot 31 december van dit jaar. Mijn werkgever, de eigenaar van de zaak, is echter vorige week plotseling overleden. De familie is nu druk bezig met de afwikkeling van de zaken en de erfenis. Ik heb al even met de broer van de overleden eigenaar gesproken, maar hij was erg emotioneel en kon geen duidelijk antwoord geven op mijn vraag. Ik maak me nu behoorlijk zorgen over mijn financiële situatie voor de komende maanden. Blijft mijn huidige contract gewoon geldig zoals het was afgesproken, of kan de familie nu ineens besluiten dat ik per direct weg moet omdat de eigenaar er niet meer is? En als zij besluiten dat ze niet met mij verder willen werken, mogen zij mij dan zomaar ontslaan terwijl ik eigenlijk nog een contract tot het einde van het jaar had? Ik wil graag weten of mijn rechten als werknemer hetzelfde blijven onder deze nieuwe omstandigheden.

Uitgebreide analyse

Het korte antwoord is dat uw huidige contract, dat loopt tot 31 december, gewoon doorloopt. Volgens de wet "eindigt niet door de dood van de werkgever, tenzij uit de overeenkomst het tegendeel voortvloeit"[1]. Dit betekent dat de afspraken die u met de overleden eigenaar heeft gemaakt, overgaan op de erfgenamen of de nalatenschap. Uw rechten als werknemer blijven dus in de basis hetzelfde.

Hoewel het contract blijft bestaan, is het niet onmogelijk dat de familie besluit om de samenwerking te beëindigen. De wet geeft de erfgenamen namelijk de mogelijkheid om een contract voor bepaalde tijd op te zeggen[1]. Een contract voor bepaalde tijd is een overeenkomst waarbij de einddatum al vaststaat, in uw geval 31 december.

Als de familie (de erfgenamen) u toch weg wil hebben, mogen zij dat niet zomaar per direct. Zij moeten een opzegtermijn in acht nemen. De wet stelt dat zij de overeenkomst mogen opzeggen "als ware zij aangegaan voor onbepaalde tijd"[1]. Dit houdt in dat zij zich moeten houden aan de regels voor een contract voor onbepaalde tijd, wat betekent dat zij een wettelijke opzegtermijn moeten respecteren en een geldige reden moeten hebben om op te zeggen.

Er is één belangrijke uitzondering: als er in uw specifieke contract een clausule staat waarin staat dat het contract direct eindigt bij het overlijden van de werkgever, dan vervalt het contract wel direct. Dit is echter een specifieke afspraak die u in uw eigen documenten moet controleren.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 675 — Artikel 675
"De arbeidsovereenkomst eindigt niet door de dood van de werkgever, tenzij uit de overeenkomst het tegendeel voortvloeit. Echter zijn zowel de erfgenamen van de werkgever als de werknemer bevoegd de arbeidsovereenkomst, voor een bepaalde tijd aangegaan, op te zeggen ... als ware zij aangegaan voor onbepaalde tijd."
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 674 — Artikel 674
"De arbeidsovereenkomst eindigt door de dood van de werknemer."
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen