Wat moet ik doen met het huurcontract na het overlijden van mijn partner?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Huur- en woonrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 4 november 2026

Korte samenvatting

Nee, u hoeft het huis niet binnen twee weken te verlaten. Als geregistreerd partner heeft u het wettelijke recht om de huur voort te zetten en de woning te blijven bewonen.

De situatie

Sinds drie weken is mijn partner overleden, die de enige was die het huurcontract op zijn naam had staan in ons appartement in Utrecht. Ik ben zijn geregistreerde partner en ik woon hier samen met onze twee kinderen. De verhuurder heeft gisteren gebeld en gezegd dat het huurcontract nu officieel is afgelopen omdat de huurder is overleden, en dat we binnen twee weken het huis uit moeten omdat hij het contract niet op mijn naam wil zetten. Ik ben ontzettend geschrokken en weet niet wat ik moet doen. Ik heb al geprobeerd om met de huisbaas te praten en uitgelegd dat ik hier gewoon wil blijven wonen met de kinderen, maar hij blijft volhouden dat de overeenkomst is beëindigd door het overlijden. Ik heb geen eigen vermogen om direct een nieuw contract af te sluiten en ik wil niet met de kinderen op straat komen te staan. Kan ik het huurcontract zomaar overnemen of moet ik het huis echt verlaten? En heb ik nog een bepaalde tijd waarin ik de mogelijkheid heb om het contract officieel op te zeggen als ik toch besluit weg te gaan?

Uitgebreide analyse

Het is niet waar dat het huurcontract automatisch eindigt door het overlijden van uw partner. De wet is hier heel duidelijk over: "De dood van de huurder of de verhuurder doet de huur niet eindigen"[1]. Dit betekent dat de huurovereenkomst (de afspraak tussen u en de verhuurder) gewoon blijft bestaan, ook al is de persoon die het contract tekende er niet meer.

Omdat u de geregistreerde partner bent en samen met uw partner een huishouden vormde, heeft u specifieke rechten. De wet bepaalt dat iemand die een "duurzame gemeenschappelijke huishouding heeft gehad" de huur mag voortzetten[2]. Dit houdt in dat u het recht heeft om in de woning te blijven wonen. De verhuurder mag niet zomaar eisen dat u het contract direct op uw naam zet om te mogen blijven, maar u heeft wel de wettelijke bescherming om de bewoning voort te zetten.

Wat betreft uw vraag over het opzeggen: als u besluit toch weg te gaan, heeft u een bepaalde termijn. U kunt de huur opzeggen "binnen zes maanden na het overlijden"[2]. Als u dat doet, gaat de opzegging in op de eerste dag van de tweede maand na uw opzegging. Dit geeft u de tijd om rustig iets anders te zoeken.

Er zijn echter situaties waarin de verhuurder toch bezwaar kan maken. Dit kan bijvoorbeeld als u niet kunt aantonen dat u de huur kunt blijven betalen, of als er specifieke regels van de Huisvestingswet van toepassing zijn op uw woning[2]. In uw geval, waarbij u aangeeft geen eigen vermogen te hebben, is het belangrijk om aan te tonen dat u de maandelijkse huur wel kunt voldoen.

Houd er rekening mee dat gemeentelijke regels (zoals de Huisvestingswet) invloed kunnen hebben op uw recht om in een bepaalde woning te blijven wonen.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 229 — Artikel 229
"De dood van de huurder of de verhuurder doet de huur niet eindigen."
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 268 — Artikel 268
"De persoon die niet op grond van lid 1 huurder wordt, doch wel in de woonruimte zijn hoofdverblijf heeft en met de overleden huurder een duurzame gemeenschappelijk huishouding heeft gehad, zet de huur voort gedurende zes maanden na het overlijden van de huurder"
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 268 — Artikel 268
"Hij kan de huur binnen zes maanden na het overlijden bij exploot of aangetekende brief opzeggen met ingang van de eerste dag van de tweede maand na de opzegging."
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen