Mag ik in het huis blijven wonen als mijn partner is overleden?
Korte samenvatting
Ja, u heeft waarschijnlijk het recht om in de woning te blijven wonen. Omdat u een duurzame gemeenschappelijke huishouding had met uw overleden partner, mag u de huur voor ten minste zes maanden voortzetten.
De situatie
Ik zit in een heel moeilijke situatie hier in Utrecht. Mijn partner is op 15 januari plotseling overleden, en wij woonden al vijf jaar samen in ons huurhuis. Ik stond niet officieel op het huurcontract, maar we hadden wel een heel normaal en langdurig huishouden samen. De huisbaas heeft mij gisteren gebeld en gezegd dat ik het huis binnen twee weken moet verlaten omdat hij het contract wil beëindigen nu mijn partner er niet meer is. Hij zegt dat ik geen rechten heb omdat mijn naam niet op de papieren staat. Ik heb al geprobeerd om hem rustig uit te leggen dat we hier echt een leven hebben opgebouwd en dat ik niet zomaar op straat gezet kan worden, maar hij blijft voet bij stuk houden. Ik heb nu een beetje gehoord dat ik misschien recht heb op een bepaalde periode om te blijven wonen of om de huur over te nemen, maar ik weet het niet zeker. Ik wil graag weten of ik wettelijk gezien het recht heb om in deze woning te blijven wonen, ook al stond ik niet als huurder op het contract. Hoe lang mag ik hier blijven en wat moet ik nu precies doen om te voorkomen dat ik volgende maand mijn spullen op de stoep moet zetten?
Uitgebreide analyse
Het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt, maar de wet biedt bescherming aan mensen in uw situatie. Hoewel uw naam niet op het huurcontract staat, geeft de wet u rechten als u samen met de overleden huurder een stabiel leven deelde.
De wet bepaalt dat "De persoon die niet op grond van lid 1 huurder wordt, doch wel in de woonruimte zijn hoofdverblijf heeft en met de overleden huurder een duurzame gemeenschappelijk huishouding heeft gehad, zet de huur voort gedurende zes maanden na het overlijden van de huurder"[1]. Dit betekent dat u, omdat u al vijf jaar samenwoont in een 'duurzame gemeenschappelijke huishouding' (een term voor een langdurige, stabiele samenlevingsvorm), het recht heeft om de huur voor minimaal zes maanden na 15 januari door te zetten[1].
Bovendien stelt de wet dat "De dood van de huurder of de verhuurder doet de huur niet eindigen"[2]. De huur stopt dus niet automatisch omdat uw partner is overleden. De huisbaas kan de huur niet zomaar binnen twee weken beëindigen.
Er zijn echter wel voorwaarden waaraan u moet voldoen om na die zes maanden eventueel langer te mogen blijven. De rechter kan beslissen dat u de huur ook na die zes maanden mag voortzetten, maar dit is niet vanzelfsprekend. De rechter kan dit weigeren als u bijvoorbeeld niet genoeg geld heeft om de huur te blijven betalen[1]. Ook moet u kunnen aantonen dat u echt een duurzame band met de overleden partner had.
Let op: lokale regels zoals de Huisvestingswet kunnen invloed hebben op uw recht om te blijven wonen[1].
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 268 — Artikel 268
"De persoon die niet op grond van lid 1 huurder wordt, doch wel in de woonruimte zijn hoofdverblijf heeft en met de overleden huurder een duurzame gemeenschappelijk huishouding heeft gehad, zet de huur voort gedurende zes maanden na het overlijden van de huurder"Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 229 — Artikel 229
"De dood van de huurder of de verhuurder doet de huur niet eindigen."Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag ik mijn kamer opzeggen omdat ik er zelf wil gaan wonen met een promovendus?
- Mag mijn huisbaas mij uit mijn huis zetten omdat hij er zelf wil gaan wonen?
- Wat moet ik doen als mijn huurder na de afgesproken datum niet uit het huis gaat?
- Moet ik de nieuwe keuken en de extra muur verwijderen als ik mijn huurwoning verlaat?
- Mijn partner wil ook op het huurcontract staan maar de huisbaas zegt nee, wat nu?