Kan ik mijn oude dure fiets nog terugkrijgen als iemand hem al heeft doorverkocht?
Korte samenvatting
Het hangt ervan af of de nieuwe eigenaar wist (of had moeten weten) dat de fiets niet van de verkoper was. Als hij te goeder trouw was, kunt u de fiets waarschijnlijk niet meer opeisen.
De situatie
Ik zit met een vervelende situatie hier in Utrecht. Op 12 maart afgelopen heb ik mijn speciale elektrische fiets, die ik voor 2.500 euro heb gekocht, per ongeluk bij de verkeerde persoon afgegeven toen ik mijn spullen aan het verhuizen was. Ik dacht dat ik hem aan mijn buurman gaf, maar ik heb hem eigenlijk aan een wildvreemde gegeven die ik dacht te kennen. Pas drie dagen later, op 15 maart, kwam ik erachter dat het helemaal niet de juiste persoon was en dat ik de fiets eigenlijk nog steeds moest hebben voor mijn werk. Ik heb die persoon direct gebeld en gevraagd of ik de fiets terug kon krijgen, maar hij zei dat hij hem al had doorverkocht aan een andere man voor 1.200 euro. Die nieuwe eigenaar heeft de fiets nu al een week in zijn schuur staan en hij zegt dat hij niks met mij te maken wil hebben omdat hij hem netjes heeft gekocht. Ik heb al geprobeerd om via een vriend met die nieuwe eigenaar te praten, maar hij blijft bij zijn standpunt. Nu vraag ik me af: kan ik die fiets nog van hem opeisen, ook al is hij al aan iemand anders verkocht die waarschijnlijk niet wist dat de fiets eigenlijk niet van die eerste man was?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is de kernvraag of de nieuwe eigenaar een 'te goeder trouw' koper is. Dit betekent dat hij niet wist, en ook niet redelijkerwijs hoefde te vermoeden, dat de verkoper eigenlijk geen recht had om de fiets te verkopen.
Volgens de wet kan uw recht om de fiets terug te vorderen vervallen als de zaak is overgedragen aan een derde die niet wist dat er iets mis was. De wet stelt dat de bevoegdheid tot terugvordering vervalt "wanneer de zaak ... anders dan om niet is overgedragen aan een derde die redelijkerwijs niet behoefde te verwachten dat het recht zou worden uitgeoefend"[1]. Dit betekent dat als de man die de fiets voor 1.200 euro kocht, een eerlijke koper was die geen reden had om aan de eigendom te twijfelen, u uw recht om de fiets op te eisen verliest[1].
Er is echter ook een andere regel die van belang kan zijn als er sprake is van specifieke handelspapieren, maar dat lijkt in uw geval niet aan de orde[2].
Het is onzeker of de nieuwe eigenaar 'redelijkerwijs niet behoefde te verwachten' dat de fiets niet van de verkoper was. Als de prijs van 1.200 euro voor een elektrische fiets van 2.500 euro extreem laag was, had de koper misschien wel moeten vermoeden dat er iets niet klopte. In dat geval zou hij niet als een beschermde koper worden gezien en zou u de fiets mogelijk nog wel kunnen opeisen. Daarnaast speelt de vraag of de fiets al fysiek in zijn bezit is, aangezien de wet spreekt over de situatie "tenzij de zaak in handen van de koper is gebleven"[1].
Let op: lokale regels of specifieke politieprocedures kunnen aanvullende regels bevatten voor diefstal of verlies van goederen.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 42 — Artikel 42
"wanneer de zaak ... anders dan om niet is overgedragen aan een derde die redelijkerwijs niet behoefde te verwachten dat het recht zou worden uitgeoefend"Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 43 — Artikel 43
"De verkoper kan zijn ... bevoegdheid niet uitoefenen, indien de koper voor de volle koopprijs handelspapier heeft geaccepteerd"Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag ik mijn spullen weer terugpakken als een klant niet betaalt?
- Wat moet ik doen als ik een erfenis heb verkocht maar er later spullen ontbreken?
- Wat moet ik doen met bederfelijke waar die ik al gekocht heb?
- Kan ik mijn aankoop van een online cursus terugkrijgen en mijn eigen bestanden behouden?
- Mag een verkoper een product nog opeisen als ik het al lang heb?