Mag een webshop mij dwingen om nu al te betalen voor mijn bestelling?
Korte samenvatting
Nee, de webshop mag u niet dwingen om alvast te betalen voor de fauteuil. Tijdens uw bedenktijd (de periode waarin u de koop zonder opgave van reden mag annuleren) mag een verkoper geen vooruitbetaling of aanbetaling eisen.
De situatie
Ik heb vorige week, op 10 oktober, een nieuwe design fauteuil besteld bij een grote online meubelzaak in Nederland. Tijdens het afrekenen kreeg ik te horen dat ik het volledige bedrag van 850 euro direct moet overmaken via een bankoverschrijving om de bestelling definitief te maken. Ik weet echter dat ik volgens de regels voor online aankopen nog 14 dagen bedenktijd heb om de koop ongedaan te maken. De webshop zegt dat ze de spullen pas in beweging zetten als het geld binnen is, en ze willen zelfs dat ik een soort aanbetaling van 20% doe als zekerheid. Ik heb al via de chat geprobeerd uit te leggen dat ik het liever pas betaal als ik de stoel heb ontvangen of als ik zeker weet dat ik hem wil houden, maar de klantenservice blijft volhouden dat dit hun standaardprocedure is. Nu zit ik met de vraag: mag een bedrijf mij echt verplichten om alvast vooruit te betalen terwijl ik nog in die wettelijke periode zit waarin ik mijn aankoop nog kan annuleren? En als ik dat bedrag nu toch betaal en ik besluit de stoel alsnog terug te sturen, heb ik dan recht op mijn geld terug?
Uitgebreide analyse
In uw situatie met de design fauteuil van 850 euro is de wet heel duidelijk. Omdat u een consument bent die online heeft gekocht, heeft u recht op een wettelijke bedenktijd. Gedurende deze periode mag de webshop u niet dwingen om alvast geld over te maken.
De wet stelt dat "De consument wordt gedurende de termijn waarbinnen hij het ... recht van ontbinding kan uitoefenen, niet verzocht om of verplicht tot: a. vooruitbetaling; b. de verstrekking van garanties; c. de reservering van geld op rekeningen; d. schuldbekentenissen, of e. betaling van enige andere vergoeding"[1]. Dit betekent dat de winkel u niet mag vragen om de 850 euro direct over te maken of om die 20% aanbetaling als zekerheid te gebruiken terwijl u nog in uw bedenktijd zit. De wet verbiedt de verkoper om u in deze fase te dwingen tot financiële verplichtingen die uw recht om de koop ongedaan te maken kunnen bemoeilijken.
Mocht u toch besluiten om het bedrag alvast te betalen en u besluit de stoel alsnog te annuleren, dan heeft u recht op uw geld terug. De wet bepaalt dat "Binnen de in het vorige lid genoemde termijn gedane vooruitbetalingen gelden als onverschuldigd betaald"[1]. Dit houdt in dat het geld juridisch gezien niet terecht bij de webshop staat als u de koop ontbindt.
Als u de koop ontbindt, moet de webshop het geld ook snel terugstorten. De regels zeggen dat "Alle terugbetalingen die de handelaar aan de consument is verschuldigd ... worden onverwijld verricht en in elk geval binnen 14 dagen vanaf de datum waarop de handelaar in kennis is gesteld"[2]. De verkoper moet dit via hetzelfde betaalmiddel doen en mag geen kosten rekenen voor de terugbetaling[2].
Houd er rekening mee dat aanvullende regels in algemene voorwaarden of specifieke Europese richtlijnen invloed kunnen hebben op de uitvoering, maar de basisbescherming blijft staan.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50f — Artikel 50f
"De consument wordt gedurende de termijn waarbinnen hij het in artikel 50d lid 1 bedoelde recht van ontbinding kan uitoefenen, niet verzocht om of verplicht tot: a. vooruitbetaling; b. de verstrekking van garanties; c. de reservering van geld op rekeningen; d. schuldbekentenissen, of e. betaling van enige andere vergoeding. 2 Binnen de in het vorige lid genoemde termijn gedane vooruitbetalingen gelden als onverschuldigd betaald."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50ak — Artikel 50ak
"Alle terugbetalingen die de handelaar aan de consument is verschuldigd ... worden onverwijld verricht en in elk geval binnen 14 dagen vanaf de datum waarop de handelaar in kennis is gesteld van de beslissing van de consument om zich te beroepen op het recht van prijsvermindering dan wel op ontbinding van de overeenkomst."Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag een webshop geld vragen voor een app die niet werkte?
- Mag ik mijn spullen weer terugpakken als een klant niet betaalt?
- Moet ik zelf betalen voor mijn nieuwe contract?
- Mag een winkel mijn recht op garantie weigeren via de kleine lettertjes?
- Mag een verkoper een product nog opeisen als ik het al lang heb?