Mag een webshop geld vragen voor een app die niet werkte?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Consumentenrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 3 november 2026

Korte samenvatting

Nee, u hoeft in principe niet te betalen voor de periode dat de software niet werkte. Als u de overeenkomst ontbindt omdat het product niet deugt, bent u niet verplicht te betalen voor de tijd waarin de dienst niet aan de afspraken voldeed.

De situatie

Ik zit met een vervelende situatie hier in Nederland. Op 12 oktober heb ik via een website een abonnement afgesloten voor een digitale ontwerpsoftware die ik nodig had voor mijn studie. De prijs was 45 euro per maand. Toen ik het op 15 oktober probeerde te gebruiken, merkte ik dat de app constant vastliep en de belangrijkste functies simpelweg niet werkten zoals beloofd. Ik heb direct contact opgenomen met de klantenservice via de chat op 16 oktober om aan te geven dat het product niet deugt en ik de koop wil ontbinden. De klantenservice reageerde gisteren, op 20 oktober, en zei dat ik de software vanaf de startdatum wel gewoon moet betalen, ook al heb ik er niks aan gehad omdat het niet werkte. Ze willen dat ik de volledige prijs van de eerste maand betaal. Ik heb al geprobeerd uit te leggen dat ik het product niet kon gebruiken door hun fout, maar ze blijven voet bij stuk houden. Nu vraag ik me af: moet ik die 45 euro echt betalen voor die periode dat de digitale dienst gewoon niet functioneerde? En als ik het abonnement stopzet, mag ik die software dan nog steeds ergens op gebruiken of moet ik alles direct verwijderen?

Uitgebreide analyse

In uw situatie is de digitale ontwerpsoftware niet deugt omdat de app constant vastliep en functies niet werkten. Volgens de wet moet een digitale dienst voldoen aan de overeenkomst, wat betekent dat de kwaliteit en functionaliteit moeten zijn zoals beloofd[2].

Omdat de software niet naar behoren werkte, heeft u het recht om de overeenkomst te ontbinden. Ontbinding betekent dat de overeenkomst wordt stopgezet en dat de situatie wordt teruggedraaid alsof de koop nooit heeft plaatsgevonden. Wanneer u de overeenkomst ontbindt, geldt een belangrijke regel voor de betaling: "De consument is niet gehouden te betalen voor het gebruik van de digitale inhoud of digitale dienst in de periode voor de ontbinding van de overeenkomst waarin de digitale inhoud of digitale dienst niet aan de overeenkomst heeft beantwoord"[1]. Dit betekent dat u de 45 euro voor de periode waarin de app niet werkte, niet hoeft te betalen.

Wat betreft uw vraag over het gebruik na het stopzetten: zodra u de overeenkomst ontbindt, mag u de software niet meer gebruiken. De wet stelt dat "Na de ontbinding van de overeenkomst ziet de consument af van het gebruik van de digitale inhoud of digitale dienst en van de terbeschikkingstelling daarvan aan derden"[1]. U moet het gebruik dus direct staken.

Het is mogelijk dat de webshop stelt dat het gebrek 'gering' is, maar de bewijslast dat een gebrek klein is, ligt bij de handelaar. Als de software essentieel was voor uw studie en de hoofdfuncties niet werkten, is het gebrek waarschijnlijk niet gering genoeg om ontbinding te blokkeren.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50ao — Artikel 50ao
"De consument is niet gehouden te betalen voor het gebruik van de digitale inhoud of digitale dienst in de periode voor de ontbinding van de overeenkomst waarin de digitale inhoud of digitale dienst niet aan de overeenkomst heeft beantwoord."
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50ae — Artikel 50ae
"wat betreft de beschrijving, hoeveelheid en kwaliteit, functionaliteit, compatibiliteit, interoperabiliteit en andere kenmerken, voldoen aan de overeenkomst"
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50ao — Artikel 50ao
"Na de ontbinding van de overeenkomst ziet de consument af van het gebruik van de digitale inhoud of digitale dienst"
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen