Hoe lang moet mijn baas me nog betalen als hij me ontslaat?
Korte samenvatting
Nee, uw werkgever mag u niet zomaar per direct op de bank zetten zonder doorbetaling. Omdat u zes jaar in dienst bent, heeft u recht op een opzegtermijn van twee maanden.
De situatie
Ik werk inmiddels al precies zes jaar bij een bedrijf in Utrecht. Ik heb een vast contract en ik ben altijd een goede werknemer geweest. Helaas kreeg ik gisteren een heel vervelend bericht van mijn manager: ik word ontslagen. Hij vertelde me dat ze vanwege bezuinigingen van mijn functie af moeten. Ik heb geprobeerd om erover in gesprek te gaan en te vragen of ik mijn werk nog mag afmaken of dat ik eerder weg kan, maar hij bleef bij zijn standpunt. Hij zei dat het ontslag per direct ingaat, maar ik heb het gevoel dat dat niet klopt. Ik heb zelf al even op internet gezocht naar regels over ontslag, maar ik snap er niks van. Als ik al zes jaar werk, heb ik dan recht op een bepaalde opzegtermijn? Ik wil weten of mijn baas mij nog een maand of twee moet betalen, ook al hoef ik niet meer te komen werken, of dat hij me echt zomaar op de bank kan zetten zonder dat hij de resterende tijd hoeft door te betalen. Hoeveel tijd moet de werkgever in acht nemen als iemand al meer dan vijf jaar in dienst is?
Uitgebreide analyse
Het korte antwoord is dat uw werkgever zich aan de wettelijke regels moet houden wat betreft de opzegtermijn. De wet bepaalt hoe lang de periode is tussen het moment van opzeggen en de daadwerkelijke einddatum van uw contract.
Volgens de wet geldt voor een werkgever een specifieke termijn die afhangt van hoe lang u bij het bedrijf werkt. In uw geval heeft u precies zes jaar gewerkt. De wet stelt dat "De door de werkgever in acht te nemen termijn van opzegging bedraagt bij een arbeidsovereenkomst die op de dag van opzegging: ... b. vijf jaar of langer, maar korter dan tien jaar heeft geduurd: twee maanden"[1]. Dit betekent dat uw werkgever u minimaal twee maanden opzeggingstermijn moet geven.
Als uw werkgever u toch per direct wil laten stoppen met werken, dan is er sprake van een onjuiste opzegging. De wet biedt hier een oplossing voor: "De partij die opzegt tegen een eerdere dag dan tussen partijen geldt, is aan de wederpartij een vergoeding verschuldigd gelijk aan het bedrag van het in geld vastgestelde loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging had behoren voort te duren"[1]. Dit houdt in dat als uw baas de regels negeert en u direct ontslaat, hij u een vergoeding moet betalen die gelijk is aan het loon dat u over de resterende opzegtermijn zou hebben ontvangen.
Er is echter een onzekerheid in uw situatie: het ontslag moet volgens de wet ook op de juiste manier tot stand komen. Een werkgever kan niet zomaar zeggen dat er bezuinigingen zijn; daar moet vaak toestemming voor zijn van een rechter of het UWV. Als de rechter de arbeidsovereenkomst ontbindt, kan hij bepalen wanneer het contract precies eindigt[2].
Houd er rekening mee dat lokale regels of specifieke cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten) andere termijnen kunnen bevatten.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 672 — Artikel 672
"De door de werkgever in acht te nemen termijn van opzegging bedraagt bij een arbeidsovereenkomst die op de dag van opzegging: ... b. vijf jaar of langer, maar korter dan tien jaar heeft geduurd: twee maanden"Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 672 — Artikel 672
"De partij die opzegt tegen een eerdere dag dan tussen partijen geldt, is aan de wederpartij een vergoeding verschuldigd gelijk aan het bedrag van het in geld vastgestelde loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging had behoren voort te duren."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 671c — Artikel 671c
"De kantonrechter kan op verzoek van de werknemer de arbeidsovereenkomst ontbinden wegens omstandigheden die van dien aard zijn dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen."Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag mijn baas me direct ontslaan zonder opzegtermijn?
- Krijg ik uitbetaald voor mijn niet gebruikte vakantiedagen als ik uit dienst ga?
- Moet mijn baas mij een officieel document geven met alle details van mijn werk?
- Mag mijn baas mij minder vakantiedagen geven omdat ik een tijdelijk contract heb?
- Moet mijn huisbaas de isolatie en de cv-ketel betalen?