Krijg ik uitbetaald voor mijn niet gebruikte vakantiedagen als ik uit dienst ga?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Arbeidsrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 24 oktober 2026

Korte samenvatting

Ja, u heeft recht op uitbetaling van uw 22 overgebleven vakantiedagen. Uw werkgever mag deze dagen niet zomaar laten vervallen bij het einde van uw contract en moet u een verklaring geven voor uw nieuwe werkgever.

De situatie

Ik werk in Nederland bij een logistiek bedrijf in Noord-Brabant. Mijn contract loopt af op 31 december van dit jaar en ik ga daarna aan de slag bij een ander bedrijf. Ik heb de afgelopen maanden erg hard gewerkt en heb nu nog maar liefst 22 vakantiedagen over die ik echt niet meer kan opnemen voor mijn laatste werkdag. Mijn manager zei vorige week tijdens ons gesprek dat ik die dagen gewoon kwijtraak als ik ze niet vóór eind december opneem, en dat ik er geen geld voor terugkrijg. Ik heb hier al eens over geprobeerd te praten met de HR-afdeling, maar zij zeiden dat de regels van het bedrijf zijn dat vakantie opgebouwd in het huidige jaar direct vervalt bij ontslag of einde contract. Ik wil graag weten of dit wel klopt. Heb ik volgens de wet recht op een uitbetaling van die 22 dagen in mijn laatste salarisstrook? En als ik bij mijn nieuwe werkgever begin in januari, moet ik dan een bewijs laten zien van mijn oude werkgever over hoeveel dagen ik nog over had, zodat ik daar mijn vakantie kan opnemen?

Uitgebreide analyse

Het standpunt van uw manager en de HR-afdeling dat u uw 22 vakantiedagen verliest, is in strijd met de wet. Wanneer uw arbeidsovereenkomst op 31 december afloopt, heeft u recht op een financiële compensatie voor de dagen die u niet heeft kunnen opnemen. De wet stelt namelijk dat "een werknemer die bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog aanspraak op vakantie heeft, heeft recht op een uitkering in geld tot een bedrag van het loon over een tijdvak overeenkomend met de aanspraak"[1]. Dit betekent dat uw werkgever de 22 dagen moet omzetten in geld, die u in uw laatste salarisstrook moet ontvangen.

Daarnaast hoeft u niet per se alles te laten uitbetalen als u direct weer ergens anders begint. Als u in januari bij een nieuwe werkgever start, kunt u daar uw vakantie opnemen zonder dat u daarvoor direct loon ontvangt. Hiervoor heeft u een bewijs nodig van uw oude werkgever. De wet bepaalt dat "de werkgever is verplicht aan de werknemer een verklaring uit te reiken waaruit blijkt over welk tijdvak de werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog aanspraak op vakantie heeft"[1]. Deze verklaring is essentieel om uw vakantierechten over te dragen naar uw nieuwe baan.

Er is één belangrijke uitzondering: de aanspraak op het minimum aantal vakantiedagen kan vervallen, maar dit gebeurt pas zes maanden na het einde van het jaar waarin de dagen zijn opgebouwd, tenzij u redelijkerwijs niet kon opnemen[2]. In uw geval, waarbij het contract direct eindigt, is de uitbetaling of overdracht echter de standaard.

Houd er rekening mee dat specifieke cao-afspraken of lokale regels aanvullende regels kunnen bevatten voor uw sector.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 641 — Artikel 641
"Een werknemer die bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog aanspraak op vakantie heeft, heeft recht op een uitkering in geld tot een bedrag van het loon over een tijdvak overeenkomend met de aanspraak"
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 641 — Artikel 641
"De werkgever is verplicht aan de werknemer een verklaring uit te reiken waaruit blijkt over welk tijdvak de werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst nog aanspraak op vakantie heeft"
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 640a — Artikel 640a
"De aanspraak op het minimum... vervalt zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven"
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen