Mag ik mijn loon nog opeisen als mijn baas me betaalt met spullen in plaats van geld?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Arbeidsrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 4 november 2026

Korte samenvatting

Ja, u kunt het volledige salaris van €1.450,- nog steeds opeisen. Het feit dat u de wijn en etensbonnen heeft aangenomen, betekent niet dat u uw recht op loon in geld heeft opgegeven.

De situatie

Ik werk al een jaar in een klein horecabedrijf in Utrecht en alles ging prima, maar sinds twee maanden gaat het mis met de betalingen. Mijn baas zei vorige maand, op 15 oktober, dat hij even geen cash had en dat hij mijn salaris van €1.450,- voor de maand september zou compenseren met een grote doos dure wijn en wat etensbonnen die hij nog had liggen. Ik heb die spullen toen aangenomen omdat ik het geld echt hard nodig had voor mijn huur, maar nu ik mijn rekeningen moet betalen, merk ik dat ik niks aan die wijn heb. Ik heb al twee keer geprobeerd om het met hem te bespreken, maar hij zegt nu dat de zaak is afgedaan omdat ik de spullen al heb geaccepteerd en dat ik nu geen recht meer heb op het geld. Ik wil eigenlijk gewoon mijn volledige salaris in euro's ontvangen zoals we dat in mijn contract hebben afgesproken. Kan ik die wijn en die bonnen nog steeds terugdraaien en eisen dat hij me alsnog het volledige bedrag van €1.450,- contant op mijn rekening stort, of ben ik door het aan te nemen mijn recht op dat geld echt kwijt?

Uitgebreide analyse

In uw situatie is de wet heel duidelijk: een werkgever mag niet zomaar besluiten om loon in spullen (ook wel 'in natura' genoemd) te betalen als er in uw contract staat dat u in geld betaald krijgt. De wet stelt dat betaling in een andere vorm dan geld "niet bevrijdend" is[1]. Dit betekent dat de werkgever zijn schuld aan u nog niet echt heeft afgelost door u wijn en bonnen te geven; de betaling is juridisch gezien niet geldig om de loonverplichting te stoppen.

Omdat de betaling niet geldig is, "behoudt de werknemer het recht om het verschuldigde loon... te vorderen"[1]. Dit houdt in dat u het bedrag van €1.450,- nog steeds kunt eisen. Bovendien hoeft u de wijn en de etensbonnen die u al heeft ontvangen niet terug te geven om uw geld te krijgen[1]. De wet beschermt u hier tegen, zodat u niet dubbel gestraft wordt.

Er is wel een belangrijke beperking: als u door de wijn en bonnen schade heeft geleden (bijvoorbeeld als de waarde van de wijn veel lager was dan uw loon), kan een rechter besluiten dat u niet het volledige bedrag krijgt, maar een bedrag dat 'billijk' is[1]. Dit betekent dat de rechter kijkt naar wat in deze specifieke situatie eerlijk is. Daarnaast moet u alert zijn op de termijn: u moet uw recht binnen zes maanden na de dag dat u de spullen kreeg uitoefenen[1].

Wat betreft de plek van betaling: de wet geeft de werkgever enige keuze over waar het loon betaald wordt, zoals op de werkplek of bij de werknemer thuis, maar dit verandert niets aan het feit dat het in geld moet zijn[2].

Houd er rekening mee dat aanvullende regels uit cao's of specifieke lokale verordeningen van invloed kunnen zijn op uw arbeidsvoorwaarden.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 621 — Artikel 621
"Voldoening van het loon, anders dan bij artikel 620 is bepaald of, in andere vormen is vastgesteld dan door artikel 617 is toegestaan, is niet bevrijdend. De werknemer behoudt het recht om het verschuldigde loon of, zo dit in een andere vorm dan geld is vastgesteld, de waarde van de verschuldigde prestatie van de werkgever te vorderen zonder gehouden te zijn het bij de niet-bevrijdende voldoening ontvangene terug te geven."
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 622 — Artikel 622
"De voldoening van in geld vastgesteld loon... geschiedt hetzij ter plaatse waar de arbeid in de regel wordt verricht, hetzij ten kantore van de werkgever... hetzij aan de woning van de werknemer, ter keuze van de werkgever."
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen