Mag ik mijn uitzendbaan direct opzeggen als het werk bij het bedrijf stopt?
Korte samenvatting
Nee, u kunt waarschijnlijk niet direct opzeggen. Omdat u al langer dan 26 weken werkt, vervalt het recht om het contract onmiddellijk te beëindigen wanneer de opdracht stopt.
De situatie
Ik werk nu sinds ongeveer 4 maanden als uitzendkracht via een bureau voor een logistiek bedrijf hier in Noord-Brabant. Ik heb het werk eigenlijk heel leuk en ik zou er graag willen blijven, maar ik zit met een lastige situatie. Het bedrijf waar ik ingezet word, heeft aangegeven dat ze de uitzendkrachten niet meer nodig hebben en dat mijn opdracht daar volgende week al stopt. In mijn contract staat dat mijn contract automatisch stopt zodra het bedrijf mij niet meer nodig heeft. Nu vraag ik me af of ik daardoor ook meteen zelf mijn contract bij het uitzendbureau mag opzeggen zonder dat ik een opzegtermijn hoef aan te houden. Ik heb al met mijn contactpersoon bij het uitzendbureau gebeld, maar die gaf alleen maar een vaag antwoord dat ik me gewoon aan de regels moet houden. Ik wil niet dat ik nog wekenlang betaald moet krijgen voor werk dat er niet is, of dat ik vastzit aan een contract terwijl de opdracht al voorbij is. Kan ik op dit moment, omdat ik al langer dan 26 weken werk, direct stoppen met mijn baan bij het bureau omdat de opdrachtgever mij niet meer wil?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is de duur van uw werkzaamheden doorslaggevend. In een uitzendovereenkomst (een contract waarbij een uitzendbureau u aan een ander bedrijf laat werken) kan soms een afspraak staan dat het contract direct stopt als de opdrachtgever u niet meer nodig heeft. Als zo'n afspraak in uw contract staat, mag u de overeenkomst normaal gesproken ook "onverwijld opzeggen"[1]. 'Onverwijld' betekent in dit geval dat u zonder opzegtermijn direct kunt stoppen.
Echter, deze mogelijkheid om direct te stoppen is beperkt in tijd. De wet bepaalt dat een dergelijk beding "verliest zijn kracht indien de werknemer in meer dan 26 weken arbeid voor de werkgever heeft verricht"[1]. Dit betekent dat zodra u langer dan 26 weken (ongeveer 6 maanden) bij het bureau werkt, u dit speciale recht om direct op te zeggen verliest.
Omdat u aangeeft dat u al ongeveer 4 maanden werkt, lijkt u nog onder de grens van 26 weken te zitten. Maar u moet heel goed kijken naar de exacte datum waarop u bent begonnen. Als u in totaal (inclusief eventuele eerdere opdrachten bij hetzelfde bureau die elkaar nauw opvolgen) al meer dan 26 weken werkt, dan geldt de regel dat u de normale opzegtermijn uit uw contract moet aanhouden[1].
Daarnaast is het belangrijk om te weten of er sprake is van een payrollovereenkomst. Dit is een speciaal type uitzendovereenkomst waarbij de werkgever alleen met toestemming van de opdrachtgever personeel mag inzetten[2]. Hoewel dit uw recht op opzegging niet direct verandert, kan het de aard van uw werkrelatie beïnvloeden.
Houd er rekening mee dat provinciale of lokale regels of specifieke collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO's) aanvullende regels kunnen bevatten voor de uitzendsector.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 691 — Artikel 691
"Indien een beding als bedoeld in de vorige volzin in de uitzendovereenkomst is opgenomen, kan de werknemer die overeenkomst onverwijld opzeggen... Een beding als bedoeld in lid 2 verliest zijn kracht indien de werknemer in meer dan 26 weken arbeid voor de werkgever heeft verricht."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 692 — Artikel 692
"De payrollovereenkomst is de uitzendovereenkomst, waarbij de overeenkomst van opdracht tussen de werkgever en de derde niet tot stand is gekomen in het kader van het samenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt..."Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.