Mag ik mijn huurder uit mijn appartement zetten om het aan een student te geven?
Korte samenvatting
Het hangt ervan af of u bepaalde clausules in het huurcontract heeft opgenomen. Als het contract voldoet aan de wettelijke eisen voor jongerenverhuur, kunt u de huur opzeggen om de woning aan een nieuwe jongere te geven.
De situatie
Ik woon in een klein appartement in Utrecht en ik heb een huurder die daar nu al zes jaar woont. De huurder is een man van in de 40 die de huur altijd netjes betaalt, maar ik heb een groot probleem. Ik wil mijn woning namelijk graag weer gaan verhuren aan jongeren of studenten, omdat de vraag daarop in deze buurt enorm is. In het contract dat we in 2018 hebben getekend, stond dat de woning specifiek bestemd is voor jongeren. Ik heb al geprobeerd om er met de huurder over in gesprek te gaan om een vriendelijke regeling te treffen, maar hij wil absoluut niet vertrekken en wijst erop dat hij een vast contract heeft. Ik weet dat ik de woning soms voor eigen gebruik nodig heb, maar ik vroeg me af of het onder die regels valt als ik de woning juist weer aan een jongere onder de 28 wil geven. Omdat de huurder er al langer dan vijf jaar zit en het contract de juiste bestemming heeft, vroeg ik me af of ik hem juridisch gezien kan dwingen om de woning te verlaten zodat ik een student of promovendus kan huisvesten. Wat zijn mijn rechten in deze situatie?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is het mogelijk om de huur op te zeggen onder de noemer 'eigen gebruik' (het gebruik van de woning voor een specifiek doel dat de wet toestaat). De wet biedt een specifieke regeling voor het verstrekken van woonruimte aan jongeren.
Volgens de wet kan het verstrekken van een woning aan een jongere worden gezien als eigen gebruik, mits er aan strikte voorwaarden wordt voldaan[1]. Voor uw situatie in Utrecht betekent dit het volgende:
Eerst moet de woning volgens het contract bestemd zijn voor jongeren. U geeft aan dat dit in uw contract uit 2018 al staat[1].
Ten tweede moet de termijn van vijf jaar zijn verstreken sinds de huur is begonnen. Aangezien uw huurder er al zes jaar woont, is aan deze eis voldaan[1].
Ten derde is er een cruciale voorwaarde in het contract zelf: "In de huurovereenkomst met de huurder... moet zijn bepaald dat die woonruimte na beëindiging van de huurovereenkomst opnieuw aan een jongere zal worden verhuurd"[1]. Dit betekent dat u in het huidige contract met de man van 40 moet hebben afgesproken dat de woning na zijn vertrek weer aan een jongere (iemand onder de 28 jaar) wordt gegeven.
Als u ook een student of promovendus wilt huisvesten, gelden er vergelijkbare regels. Voor studenten moet de woning bestemd zijn voor studenten en moet de huurder jaarlijks kunnen bewijzen dat hij ingeschreven staat[2]. Ook hier moet in het contract staan dat de woning na beëindiging weer aan een student wordt verhuurd[2].
Het is onzeker of u de huurder kunt dwingen als de specifieke clausule over herverhuur aan een jongere ontbreekt in het contract uit 2018. Zonder die specifieke tekst in het contract is de weg naar opzegging voor jongerenverhuur juridisch veel moeilijker.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 274c — Artikel 274c
"Onder eigen gebruik in de zin van artikel 274 lid 1 onder c wordt mede begrepen het verstrekken van woonruimte aan een jongere, indien aan de in de volgende leden vermelde voorwaarden is voldaan. ... De woonruimte moet krachtens de huurovereenkomst bestemd zijn voor jongeren. 4 Sedert de ingangsdatum van de huurovereenkomst moeten vijf jaren zijn verstreken. ... 5 In de huurovereenkomst met de huurder ... moet zijn bepaald dat die woonruimte na beëindiging van de huurovereenkomst opnieuw aan een jongere zal worden verhuurd."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 274d — Artikel 274d
"Onder eigen gebruik in de zin van artikel 274 lid 1 onder c wordt mede begrepen het verstrekken van woonruimte aan een student indien aan de in de volgende leden vermelde voorwaarden is voldaan. ... 3 De woonruimte moet krachtens de huurovereenkomst bestemd zijn voor studenten. ... 5 In de huurovereenkomst met de huurder ... moet zijn bepaald dat die woonruimte na beëindiging van de huurovereenkomst opnieuw aan een student zal worden verhuurd."Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Kan ik mijn huurwoning ruilen met iemand anders als de verhuurder zegt nee?
- Mag mijn huisbaas mij eruit gooien omdat mijn huisgenoot een kamer onderverhuurt?
- Mag mijn huisbaas mij uit mijn huis zetten omdat hij er zelf wil gaan wonen?
- Mag ik zelf de lekkage laten maken en de kosten van de huur afhalen?
- Moet ik de nieuwe keuken en de extra muur verwijderen als ik mijn huurwoning verlaat?