Moet mijn baas betalen voor een cursus die ik nodig heb voor mijn werk?
Korte samenvatting
Nee, uw werkgever mag de kosten van €450,- niet van u vragen en mag de cursus niet verplichten in uw eigen vrije tijd. Omdat de cursus noodzakelijk is voor uw nieuwe functie, moet de werkgever deze kosteloos en tijdens werktijd aanbieden.
De situatie
Ik werk inmiddels twee jaar met veel plezier bij een logistiek bedrijf in Noord-Brabant. Sinds begin januari dit jaar is mijn functie veranderd omdat we nieuwe software gebruiken voor de planning. Mijn manager zei vorige week dat ik een verplichte cursus van drie dagen moet volgen om met dit systeem te kunnen werken, anders kan ik mijn werk straks niet meer goed doen. Hij gaf echter aan dat ik de kosten van €450,- voor deze training zelf moet betalen en dat ik dit ook in mijn eigen vrije tijd moet doen, omdat het niet in de normale werkuren past. Ik heb al geprobeerd om hier rustig met hem over te praten, maar hij bleef bij zijn standpunt dat scholing voor eigen ontwikkeling is en dat ik de rekening moet innen. Ik vind het heel onredelijk, want zonder deze cursus kan ik mijn huidige takenlijst niet meer afkrijgen en loop ik het risico dat mijn contract niet wordt verlengd. Ik wil graag weten of hij dit zomaar mag vragen. Moet een werkgever in Nederland verplicht de kosten van zo'n noodzakelijke cursus betalen en mag hij eisen dat ik dit in mijn eigen tijd doe, of heb ik hier recht op tijdens mijn normale werkuren?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is de wet heel duidelijk. Omdat u nieuwe software moet leren gebruiken om uw werk goed te kunnen doen, valt deze training onder de scholingsplicht van uw werkgever. De wet bepaalt dat "De werkgever stelt de werknemer in staat scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie"[1]. Dit betekent dat als een cursus nodig is om uw huidige taken uit te voeren, uw baas dit moet regelen.
Daarnaast mag uw werkgever de kosten niet op u verhalen. De wet stelt dat voor scholing die verplicht is, deze "kosteloos aangeboden" moet worden[1]. Dit houdt in dat u die €450,- niet zelf hoeft te betalen. Bovendien mag de werkgever niet eisen dat u dit in uw vrije tijd doet. De wet schrijft voor dat dergelijke scholing "beschouwd als arbeidstijd en, indien mogelijk, vindt deze plaats tijdens de tijdstippen waarop arbeid verricht moet worden"[1]. Scholing wordt hierbij gezien als tijd waarin u werkt, dus het moet binnen uw normale uren vallen.
Het standpunt van uw manager dat dit 'eigen ontwikkeling' is, is juridisch niet juist als de cursus noodzakelijk is voor de functie die u nu uitoefent. Als de scholing noodzakelijk is om uw contract te kunnen blijven uitvoeren, heeft u recht op deze faciliteiten zonder dat dit u geld of vrije tijd kost. Let op: de wet beschermt u ook tegen benadeling als u uw rechten opeist[1]. Uw werkgever mag u dus niet straffen of uw contract niet verlengen omdat u vraagt om de wettelijke regelingen te volgen.
Er zijn geen specifieke lokale regels in Noord-Brabant die hiervan afwijken, maar controleer altijd uw eigen arbeidsovereenkomst of een eventuele collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) voor aanvullende afspraken.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 611a — Artikel 611a
"De werkgever stelt de werknemer in staat scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie... wordt de in lid 1 bedoelde scholing kosteloos aangeboden aan de werknemers, beschouwd als arbeidstijd en, indien mogelijk, vindt deze plaats tijdens de tijdstippen waarop arbeid verricht moet worden."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 611a — Artikel 611a
"De werkgever mag de werknemer niet benadelen wegens de omstandigheid dat de werknemer in of buiten rechte de in de leden 2 of 4 aan hem toegekende rechten geldend maakt"Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Moet mijn baas mij een officieel document geven met alle details van mijn werk?
- Hoe lang moet mijn baas me nog betalen als hij me ontslaat?
- Mag mijn baas het salaris pas na twee maanden uitbetalen?
- Moet mijn huisbaas de isolatie en de cv-ketel betalen?
- Mag mijn oude werkgever mij negeren als er een nieuwe vacature vrijkomt?