Wat zijn mijn rechten als ik via een bureau werk bij een ander bedrijf?
Korte samenvatting
Ja, het is normaal dat de manager van het distributiecentrum u instructies geeft. Volgens de wet is een uitzendovereenkomst juist bedoeld dat u onder leiding staat van de opdrachtgever waar u werkt [cite:nl-bw7-huur-arbeid-koop-sec690].
De situatie
Ik woon in Nederland en werk sinds 1 maart van dit jaar via een uitzendbureau in Utrecht. Ik heb een contract getekend bij het bureau zelf, maar ik sta elke dag op het magazijn van een groot distributiecentrum om daar de dozen te sorteren. Mijn baas op de werkvloer is niet de man van het uitzendbureau, maar de manager van dat distributiecentrum; hij vertelt mij precies wat ik moet doen en controleert mijn werk de hele dag door. Ik verdien een uurloon van 13,50 euro en werk gemiddeld 40 uur per week. Vorige week dinsdag kreeg ik van de manager van het distributiecentrum te horen dat ik vanaf volgende week niet meer nodig ben omdat ze het anders gaan regelen, maar het uitzendbureau zegt dat zij daar niets van weten en dat ik gewoon moet blijven komen. Ik heb al met de administratie van het bureau gebeld, maar zij schuiven het probleem naar de klant toe. Ik weet nu even helemaal niet meer waar ik aan toe ben. Is het normaal dat de baas op de werkvloer mij instructies geeft als ik eigenlijk een contract heb bij een ander bedrijf? En wie kan mij nu echt vertellen of ik mijn baan mag behouden?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is er sprake van een uitzendovereenkomst. Dit is een speciaal soort arbeidscontract (een overeenkomst waarbij u voor werk wordt betaald) waarbij het uitzendbureau u 'verhuurt' aan een ander bedrijf[1].
Het is dus volkomen normaal dat de manager van het distributiecentrum u vertelt wat u moet doen. De wet bepaalt namelijk dat de werknemer "ter beschikking wordt gesteld van een derde om ... arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde"[1]. De 'derde' is in uw geval het distributiecentrum. De manager daar heeft dus de wettelijke bevoegdheid om uw werk te controleren en u aanwijzingen te geven.
Wat betreft uw baan: de wet geeft aan dat de uitzendovereenkomst een specifieke vorm is van arbeid[2]. Omdat het uitzendbureau zegt dat u moet blijven komen en de manager u heeft ontslagen, ontstaat er een conflict over de opzegging van uw contract. De wet in de verstrekte secties geeft niet direct uitsluitsel over wie er gelijk heeft in dit specifieke conflict tussen de opdrachtgever en de werkgever. Het hangt ervan af of de manager van het distributiecentrum de bevoegdheid heeft om namens het bureau te spreken, of dat het bureau de enige partij is die uw contract mag beëindigen.
Let op: naast deze regels uit het Burgerlijk Wetboek kunnen ook specifieke cao-afspraken (collectieve arbeidsovereenkomsten) voor de uitzendbranche van toepassing zijn op uw loon en ontslagregels.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 690 — Artikel 690
"De uitzendovereenkomst is de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, ... ter beschikking wordt gesteld van een derde om ... arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 689 — Artikel 689
"Afdeling 11. Bijzondere bepalingen ter zake van de uitzendovereenkomst"Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag mijn baas me verbieden om bij een concurrent te gaan werken?
- Moet mijn baas mij een officieel document geven met alle details van mijn werk?
- Wat moet ik doen als mijn werkgever weigert zijn adres door te geven?
- Mag ik mijn loon aan iemand anders geven om een schuld af te betalen?
- Mag mijn oude werkgever mij negeren als er een nieuwe vacature vrijkomt?