Wanneer moet ik mijn geld terugkrijgen na het annuleren van een online abonnement?

Rechtsgebied (jurisdictie): Nederland • Rechtsgebied (vakgebied): Consumentenrecht • Verantwoordelijk redacteur: Cong Ho• Gepubliceerd 1 november 2026

Korte samenvatting

Ja, het bedrijf moet uw geld binnen 14 dagen na uw melding terugstorten via uw creditcard en zij mogen hiervoor geen extra kosten rekenen.

De situatie

Ik woon in Nederland en heb vorige maand, op 12 oktober, een online abonnement afgesloten voor een streamingdienst voor 29,95 euro per maand. Helaas bleek de kwaliteit van de video's echt heel slecht, dus ik heb op 25 oktober besloten om de overeenkomst direct te ontbinden. Ik heb de klantenservice van de aanbieder op diezelfde dag een mail gestuurd waarin ik duidelijk heb uitgelegd dat ik de dienst niet meer wil gebruiken en dat ik mijn geld voor de resterende periode terug wil. De medewerker van de klantenservice heeft mijn verzoek op 27 oktober per mail bevestigd en zei dat ze het gaan regelen. Sindsdien ben ik echter al ruim twee weken aan het wachten. Ik heb al een keer gebeld op 10 november, maar toen zeiden ze alleen dat het 'in behandeling' was. Ik heb met mijn creditcard betaald, dus ik verwacht dat het bedrag gewoon weer op mijn rekening komt. Nu vraag ik me af: hoe lang mag zo'n bedrijf eigenlijk doen met het terugstorten van mijn geld? Heb ik recht op een specifieke termijn en mogen ze ook kosten rekenen voor die terugbetaling of moeten ze datzelfde betaalmiddel gebruiken?

Uitgebreide analyse

Op basis van de wet heeft u recht op een snelle terugbetaling. Omdat u de overeenkomst heeft ontbonden (dit betekent dat de afspraak officieel is beëindigd), moet de aanbieder alle bedragen die u heeft betaald teruggeven[2].

Wat betreft de termijn: de wet stelt dat terugbetalingen "onverwijld verricht en in elk geval binnen 14 dagen vanaf de datum waarop de handelaar in kennis is gesteld" moeten gebeuren[1]. In uw situatie heeft u op 25 oktober aangegeven de overeenkomst te ontbinden. De termijn van 14 dagen is dus in principe verstreken, aangezien het nu al ruim twee weken na de bevestiging van 27 oktober is.

Wat betreft de manier van terugbetalen: de aanbieder moet het geld terugstorten via hetzelfde betaalmiddel dat u heeft gebruikt[1]. U heeft met uw creditcard betaald, dus zij moeten dit gebruiken, tenzij u expliciet iets anders vraagt. Bovendien geldt dat "De handelaar mag de consument geen vergoeding in rekening brengen voor de terugbetaling"[1]. Dit betekent dat u het volledige bedrag moet terugkrijgen zonder dat er extra administratiekosten of transactiekosten worden ingehouden.

Er is in uw casus geen onduidelijkheid over de regels, maar het bedrijf houdt zich simpelweg niet aan de wettelijke termijn.

Wettelijke bronnen

Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50ak — Artikel 50ak
"Alle terugbetalingen... worden onverwijld verricht en in elk geval binnen 14 dagen vanaf de datum waarop de handelaar in kennis is gesteld... De handelaar gebruikt voor de terugbetaling hetzelfde betaalmiddel als waarmee de consument... heeft betaald... De handelaar mag de consument geen vergoeding in rekening brengen voor de terugbetaling."
Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 50aj — Artikel 50aj
"Bij ontbinding van de overeenkomst betaalt de handelaar de consument alle uit hoofde van de overeenkomst betaalde bedragen terug."
Officiële wetgeving bekijken →

Belangrijke juridische disclaimer

Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.

Een vergelijkbare situatie?

Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.

Gerelateerde vragen