Moet ik betalen voor een kapotte vloer in mijn huurhuis?
Korte samenvatting
Het hangt ervan af of de schade door uw handelen is ontstaan. Als de kras en deuk het gevolg zijn van uw onvoorzichtigheid bij het verplaatsen van de kast, bent u waarschijnlijk aansprakelijk voor de schade.
De situatie
Ik woon sinds januari 2023 in een appartement in Utrecht dat ik huur van een particuliere verhuurder. Vorige week, op 14 mei, merkte ik dat er een flinke kras en een deuk in de houten vloer van de woonkamer zit. Dit is gebeurd toen ik een zware kast aan het verplaatsen was om schoon te maken. Ik heb de kast heel voorzichtig gedaan, maar het is toch misgegaan. De verhuurder heeft dit inmiddels gezien en eist nu dat ik de volledige kosten voor het laten vervangen van die specifieke delen van de vloer betaal. Hij spreekt over een bedrag van 450 euro voor het materiaal en de arbeid. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat de vloer bij de start van mijn huurcontract al niet helemaal nieuw was en dat er al wat kleine gebruikssporen waren, maar hij houdt voet bij stuk. Hij zegt dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat er nu kapot gaat. Ik weet niet zeker of ik echt die hele 450 euro moet aftikken voor dit incident, of dat dit onder normale slijtage valt of dat de verhuurder moet bewijzen dat ik het expres heb gedaan. Wat zijn mijn rechten in deze situatie?
Uitgebreide analyse
In uw situatie is de kernvraag of de schade aan de houten vloer aan u kan worden toegerekend. Volgens de wet is "De huurder is aansprakelijk voor schade aan de verhuurde zaak die is ontstaan door een hem toe te rekenen tekortschieten in de nakoming van een verplichting uit de huurovereenkomst"[1]. Dit betekent dat als u door uw eigen handelen (zoals het onvoorzichtig verplaatsen van een zware kast) schade veroorzaakt, u hiervoor verantwoordelijk bent. Een tekortschieten betekent dat u niet heeft gehandeld zoals van een goed huurder verwacht mag worden.
De wet gaat er standaard vanuit dat de huurder de woning in goede staat heeft ontvangen: "de huurder vermoed het gehuurde in onbeschadigde toestand te hebben ontvangen"[1]. Omdat u aangeeft dat de vloer al wat gebruikssporen had, is het belangrijk om te bepalen wat nieuw is en wat oud. De verhuurder mag echter niet de volledige prijs van een gloednieuwe vloer rekenken als de vloer al oud was; u hoeft alleen de schade te vergoeden die door uw actie is ontstaan, rekening houdend met de huidige staat en de levensduur van de vloer.
Er is onzekerheid over de hoogte van de 450 euro. De wet zegt niet direct of dit bedrag redelijk is, maar de vergoeding moet in verhouding staan tot de werkelijke schade en de waarde van de vloer op het moment van het incident. Als de verhuurder de hele vloer wil vervangen terwijl alleen een deel beschadigd is, kan dit juridisch aanvechtbaar zijn.
Wettelijke bronnen
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 218 — Artikel 218
"De huurder is aansprakelijk voor schade aan de verhuurde zaak die is ontstaan door een hem toe te rekenen tekortschieten in de nakoming van een verplichting uit de huurovereenkomst."Officiële wetgeving bekijken →
Wettelijke bron: Burgerlijk Wetboek Boek 7 (koop, huur, arbeidsovereenkomst) art. BW 7, art. 218 — Artikel 218
"de huurder vermoed het gehuurde in onbeschadigde toestand te hebben ontvangen"Officiële wetgeving bekijken →
Belangrijke juridische disclaimer
Algemene juridische informatie, geen formeel juridisch advies. De informatie op LawAsked vormt geen formeel juridisch advies en creëert geen advocaat-cliëntrelatie. Hebt u juridische hulp nodig, raadpleeg dan een bevoegde advocaat in uw rechtsgebied.
Een vergelijkbare situatie?
Stel uw vraag over uw specifieke zaak aan de AI Lawyer-app.
Gerelateerde vragen
- Mag ik zonder toestemming een nieuwe vloer leggen in mijn huurwoning?
- Hoeveel huur mag ik terugvragen omdat mijn badkamer al maanden kapot is?
- Mag ik zelf de lekkage laten maken en de kosten van de huur afhalen?
- Kan ik minder huur betalen als mijn badkamer al weken kapot is?
- Moet ik de kosten voor reparaties aan de woning zelf betalen?